Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Recomandări tehnice
Nu întârziaţi însămânţarea mazării!

Dintre culturile leguminoase care asigură necesarul de proteină pentru furajarea animalelor, mazărea poate realiza producţii acceptabile şi în condiţii de secetă, dacă se aplică corect tehnologia.

Semănată la timp, ea valorifică apa acumulată în sol în perioada de toamnă-iarnă şi poate ajunge la maturitate înainte de a se instala arşiţa.

Parcelele destinate însămânţării mazării trebuie pregătite din toamnă sau cel târziu în ferestrele iernii, astfel încât terenul să fie mărunţit şi nivelat, iar înainte de însămânţare se efectuează o singură lucrare superficială cu combinatorul până la adâncimea de 6-7 cm.

Sămânţa folosită trebuie să fie condiţionată şi certificată, iar înainte de însămânţare se tratează cu nitragin şi se fereşte de razele solare.

Semănatul este lucrarea hotărâtoare în reuşita culturii. Se efectuează primăvara foarte timpuriu, în mustul zăpezii, când în sol s-au realizat 1-2°C (în anii din urmă am semănat pe 19 februarie 400 ha şi am realizat 3.500 kg/ha). Se recomandă semănatul timpuriu deoarece vegetaţia plantelor de mazăre se desfăşoară mai bine la temperaturi scăzute, iar înflorirea şi fructificarea au loc în mai-iunie, când sunt ceva precipitaţii.

Nu trebuie să ne temem că ulterior pot apărea temperaturi negative, chiar zăpadă, pentru că plantele tinere de mazăre pot rezista la temperaturi de minus 5-6°C şi chiar la minus 12°C, de scurtă durată.

Întârzierea semănatului cu două săptămâni poate duce la minusuri de producţie de 20-30%, iar după trei săptămâni se ajunge la 50% sau chiar la compromiterea culturii.

Densitatea optimă la semănat este de 110-120 boabe germinabile la mp la soiurile cu talie mare şi de 130-140 boabe germinabile/mp la cele cu talie mică, astfel ca la recoltare să ajungă minimum 100, respectiv 120 plante/mp. În funcţie de mărimea boabelor şi capacitatea de germinare, se folosesc 225-300 kg/ha.

Distanţa între rânduri este de 12,5 cm când se seamănă cu SUP-29, iar adâncimea de semănat de 5-6 cm şi poate ajunge la 7-8 cm în funcţie de textura şi umiditatea solului. Este foarte importantă uniformitatea adâncimii de semănat.

dr. ing. Vasile POPESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.4, 16-28 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 4880



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI