Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Piatra-Neamţ, capitala montanologiei europene

Timp de trei zile, municipiul de la poalele Pietricicăi a fost gazda Conferinţei Europene a Zonelor Montane.

Lucrările acestei importante manifestări desfăşurate sub genericul „Către dezvoltarea integrată a zonelor montane şi recunoaşterea acestora în cadrul politicii regionale comune – modelarea noului spaţiu european“ au fost deschise de domnul Frank Gaskell (foto), preşedintele Euromontana:

 „Este un mare privilegiu pentru mine să fiu din nou în România, membrii Euromontana de aici fiind printre cei mai activi din cele 70 de organizaţii ale noastre din toată Europa. România este o ţară cu un peisaj rural deosebit de bogat, dar poate mai fragil ca în alte părţi. Vrem să găsim modalităţi ca acest excelent peisaj să poată fi cunoscut şi păstrat, dar şi valorificat eficient din punct de vedere economic.

Între altele, vom pune în discuţie un proiect despre transhumanţă, un subiect de actualitate în România, dar şi în alte ţări europene, vom discuta despre turism, căruia peisajul montan îi adaugă noi valori, sau despre păstrarea specificului acestor zone, în acelaşi timp cu respectarea normelor sanitar-veterinare impuse de Uniunea Europeană etc.

Încurajăm astfel pe toţi cei care vor să participe la acest proces de dezvoltare a zonei montane şi trebuie să vă spun că această viziune este sprijinită de cei mai importanţi actori: Ministerul Agriculturii din România şi Comisia Europeană.“

Cei peste 250 de participanţi din România, dar şi din Italia, Austria, Spania, Anglia, Franţa, Cehia au pus în discuţie teme vizând identificarea dificultăţilor economice de menţinere a păstoritului în zonele montane, soluţii pentru identificarea şi depăşirea acestora prin măsuri sprijinite de stat sau prin oportunităţi locale, dezvoltarea turismului durabil ca bază pentru venituri alternative şi utilizarea forţei de muncă din zona montană.

O atenţie deosebită s-a acordat îmbunătăţirii managementului normelor sanitar-veterinare pentru menţinerea micilor ferme şi unităţi de procesare din zonele montane, în condiţiile în care aceste norme pot pune în pericol sistemele de producţie tradiţionale ce reprezintă cultura şi identitatea populaţiilor locale.

Ce propune Comisia Europeană în acest context? Ce soluţii de succes au găsit micii producători? La această ultimă întrebare au răspuns invitaţii din Franţa, Austria sau Cehia.

Iată şi câteva opinii ale participanţilor:

Prof. dr. Radu Rey (foto), preşedintele Forumului Montan din România, senator al Euromontana:

„Fără îndoială, manifestarea la care participăm are o importanţă deosebită pentru românii trăitori în zona montană ce aspiră la estomparea stării de sărăcie. Dar, vedeţi, omul de la munte este invitat acum să devină în mai puţin de şapte ani egal cu semenul său din, să zicem, Austria sau Franţa, în condiţiile în care acesta face agricultură modernă de mai multe generaţii, are sprijin de la stat, pieţe funcţionale etc.“

Prof. univ. dr. Valeriu Tabără (foto), senator, fost ministru al agriculturii: „Asistăm la un eveniment deosebit, cu observaţia că, iată, unul dintre vorbitorii din România a făcut o prezentare seacă «ad literam» a normelor Uniunii Europene. Or, se ştie, acestea permit unele derogări în anumite situaţii. Se vorbea aici de ferma integrată, unde există un mic abator.

Însă la noi nu poate fi vorba de aşa ceva. Adevărul este că, în România, recomandările UE se aplică pur şi simplu mecanic, fără a se ţine cont de specificul zonei şi de tradiţie.“

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 591



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI