Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Interpreţi de azi
Mariana Stănescu

Fonoteca de aur a românilor iubitori de folclor autentic şi de bună calitate s-a îmbogăţit de curând cu valorosul album muzical al bihorencei cu părul adunat în cozi aurii, Mariana Stănescu.

După 32 de ani de carieră artistică şi riguroasă selecţie a repertoriului, după 38 de premii obţinute la festivaluri şi concursuri folclorice între 1980-1990, înregistrări la radio, debutul la Tezaur Folcloric şi remarcarea în Topul Tinerilor Interpreţi de Folclor, acest album completează valoarea artistei, acumulată şi recunoscută în timp.

Ascultând cele 20 de „Cântece din Bihor“ de pe CD-ul „Lumea me’..., lumea me’...“ am regăsit frumuseţea trăirilor oamenilor de la sat din Ţara Crişurilor, zona Binşului. Muzica românească tradiţională trece graniţele zonelor geografice, astfel încât, deşi sunt munteancă, m-am „veselit“ ascultând cântecele de joc, de dragoste, de muncă, de şezătoare ori cu urări specifice „lumii“ Marianei Stănescu atât de frumos îmbinate.

Nu este de mirare apariţia târzie a acestui album în cariera interpretei cu voce caldă şi unduioasă „după Valea Crişului, din Munţii Bihorului, venită cu voie bună, să petrecem împreună“. Cântecele unui om vesel, inimos şi profesionist, transmit bucuria de a trăi ce-i caracterizează pe români.

Născută în Beiuş, a moştenit glasul şi talentul de la mamă. Încă din copilărie a învăţat să confecţioneze podoabe populare şi ţesături de la bunicii săi, mari artizani populari. Continuând tradiţia, a devenit la rându-i un talentat creator popular căruia, în 2005, Muzeul Satului din Bucureşti i-a decernat Diploma de Excelenţă pentru această activitate. Are şi o valoroasă colecţie de costume populare. O piesă deosebită, pe care o poartă când are ocazie, este un „barşon cu bani“ de aramă din 1867, de pe vremea lui Cuza, ce împodobeşte pieptul, peste cămaşă.

Respectând păstrarea valorilor autentice definitorii ţăranului român, s-a remarcat de tânără, la 16 ani devenind interpretă în Ansamblul Tineretului „Lioara“ din Oradea, unde a cântat mulţi ani alături de Florica Zaha, Maria Sidea, Dorina Miescu, Felicia Varga şi alţii. Şi-a completat experienţa artistică cu studii muzicale, absolvind în 1982 Şcoala Populară de Artă din Oradea, sub îndrumarea prof. Silvia Pop D. Popa şi în 1996 Universitatea Hyperion, secţia Etnomuzicologie şi Folclor.

Talentul, dragostea pentru autentic şi profesionalismul i-au folosit şi în cariera de redactor muzical la Radio Antena Satelor, de unde strecoară în casele şi sufletele ascultătorilor valoroasa zestre a folclorului românesc.

Deschideţi radiourile, ascultaţi-i cântecele şi veţi aştepta cu nerăbdare următoarele ei apariţii!]

Narcisa DOHANOV
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 1204֩ Comentarii

 
֠ 1.     predescu -- (26-November-2010 )
MARIANA STANESCU tu esti si, ramai inegalabila si nu ai nevoie de amaratul de TEZAUR DE TINICHEA al doamnei Marioarascus Cadoururs Murarescusus Necinstitus, pe care o doare in belingherus de valorile nationale de cand consuma tuica de compromisus, la cazanul lui Pisicius Petriculus Incultus......

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI