Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ce mai faceţi, domnule...dr. ing. Nicolae BRIA?

S-a născut pe malul stâng al Prutului la 12 septembrie1927, în comuna Colibaşi, judeţul Cahul. Facultatea de Mecanizarea Agriculturii a absolvit-o la Institutul Agronomic din Craiova, în anul 1953. După terminarea facultăţii, a fost încadrat la Institutul de Cercetări pentru Mecanizarea şi Electrificarea Agriculturii – ICMEA.

În 1978 a obţinut titlul ştiinţific de doctor inginer în specialitatea maşini agricole.
A făcut studii de specializare în domeniul mecanizării lucrărilor la culturile sfeclă-de-zahăr şi cartof ca bursier FAO la Universitatea din Bonn – Germania.

Este membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“ şi membru în cadrul Biroului Secţiei de Mecanizare. A obţinut titlul de profesor univ. onorific al Universităţii Transilvania din Braşov şi este menţionat în „Dicţionarul specialiştilor“, un „Who's Who“ în ştiinţa şi tehnica românească (1998).

T.M.: Peste 50 de ani aţi lucrat, şi lucraţi şi acum, în calitate de colaborator la INMA, în domeniul mecanizării. Acum, ca pensionar, poate ne spuneţi ce v-a marcat mai mult în decursul anilor.

N.B. Multe lucruri mi se derulează în minte, nenumărate acţiuni întreprinse, alături de colegi, în sprijinul dezvoltării şi modernizării mecanizării agriculturii. Aş aminti câteva: am propus şi participat la realizarea şi introducerea în fabricaţie (140 de exemplare), la Uzina

Semănătoarea Bucureşti, a primei combine româneşti pentru recoltarea cartofului pe 2 rânduri, după care am participat la omologarea combinei pentru recoltat cartof pe 3 rânduri. De asemenea, am coordonat introducerea în fabricaţie a setului de maşini pentru recoltarea divizată pe 3 rânduri a sfeclei-de-zahăr.
 
Am realizat, în calitate de autor sau colaborator, peste 210 lucrări de cercetare ştiinţifică.

T.M. Am înţeles că şi acum sunteţi prezent zilnic, ca un salariat conştiincios, la institut. Concret, ce faceţi?

B.N. Dacă nu aş avea activitate, m-aş îmbolnăvi rapid. Acum lucrez intens la un ghid practic tehnico-economic, destinat asigurării unui management de succes la nivelul sistemelor de producţie vegetale şi animale.

Este în curs de apariţie lucrarea „Oameni şi fapte din cercetarea ştiinţifică în domeniul mecanizării agriculturii din România“, scrisă împreună cu colegul meu Mihai Nicolescu, şi exemplele pot continua.

Dr. ing. Nicolae Bria s-a alăturat întotdeauna ideii de muncă disciplinată şi ordonată, capabilă să aducă contribuţii la dezvoltarea ştiinţei de mecanizare a agriculturii.
Onestitatea şi bunătatea sunt cele mai importante trăsături ale sale, încurajând şi ajutând cu discreţie orice iniţiativă pozitivă a colegilor săi.

Ce să-i spui unui asemenea om, decât felicitări cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 80 de ani!

Dr. ing. Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR18, 16-30 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 932



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Claudiu Bria -- (18-October-2017 )
Familia Bria va multumeste domnule Teodor Marian pentru articolul dumneavoastra.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI