Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pregătirea şi reglarea utilajelor pentru semănat

Alături de un pat germinativ, bine pregătit, reuşita înfiinţării culturilor agricole este condiţionată de calitatea utilajelor folosite la semănat, respectiv tractorul şi semănătoarea.

În ce constă pregătirea semănătorii?

Avem în vedere semănătorile de tip SUP-29, care sunt cele mai răspândite în agricultura românească.

a) se verifică etanşeitatea cutiei de seminţe şi întregul traseu pe care îl parcurge sămânţa până este încorporată în sol;

b) se controlează dacă mişcarea de la cutia de viteze şi angrenajele de roţi dinţate şi lanţ la distribuitor şi agitator se efectuează uşor. Aceasta se realizează prin învârtirea roţii din dreapta a semănătorii sau cu manivela din dotare;

c) se controlează funcţionarea corectă a manetelor care comandă fundurile mobile, precum şi deplasarea uşoară a şibărelor;

d) se verifică mişcarea în plan vertical a fiecărui brăzdar şi existenţa arcurilor din aceeaşi grupă de elasticitate.

Tractorul şi semănătoarea astfel pregătite se cuplează şi se aduc pe o platformă orizontală, de dorit betonată, pentru efectuarea reglajelor.

Reglajele semănătorii

a) Reglarea orizontalităţii semănătorii, în plan longitudinal, se realizează prin lungirea sau scurtarea tirantului central, iar în plan transversal, prin lungirea sau scurtarea tiranţilor verticali, care acţionează asupra tiranţilor laterali, de care este cuplată semănătoarea;

b) Reglarea distanţei dintre brăzdare. Din fabricaţie, semănătorile au brăzdarele la distanţa de 12,5 cm. În cazul când schema de semănat impune alte distanţe, se deplasează brăzdarele pe bara de fixare, începând de la centru spre margini, la distanţele necesare. Surplusul de brăzdare se demontează. Dacă schema prevede un multiplu al distanţei de 12,5 cm (25 cm, 37,5 cm, 50 cm), atunci se închid şibărele la al doilea, al treilea şi al patrulea brăzdar.

c) Reglarea aparatelor de distribuţie urmăreşte ca la toate brăzdarele să se distribuie aceeaşi cantitate de sămânţă. Se realizează cu ajutorul unui şablon (lamă) cu grosimea de 1 mm, care se introduce între vârful pintenilor distribuitorului şi fundul mobil la fiecare distribuitor, în momentul când maneta de comandă a fundurilor mobile se găseşte în prima crestătură. În cazul când se constată mai mult sau mai puţin de 1 mm, se acţionează asupra şurubului de reglaj al fundului mobil.

Se urmăreşte, de asemenea, ca fundul mobil să nu frece de marginile casetei de distribuţie. Aceasta se obţine prin montarea centrală a fundului mobil cu ajutorul şurubului de reglaj propriu. Se verifică dacă resortul fundului mobil îl readuce pe poziţie, după ce trec seminţe mai mari.

d) Reglarea adâncimii de semănat se efectuează pe platforma orizontală, prin introducerea sub roţile semănătorii a calelor de lemn, care au grosimea egală cu adâncimea de semănat, mai puţin 2 cm cât se afundă roţile în sol. În acest moment, toate brăzdarele trebuie să atingă platforma. În caz contrar, se acţionează asupra barei pe care sunt montate brăzdarele, până când acestea ating cu vârfurile platforma. Pentru menţinerea adâncimii de lucru, pe solurile mai tasate şi în condiţii grele, cum se întâlnesc şi în această toamnă, se vor tensiona în mod corespunzător arcurile brăzdarelor.

La semănătorile de tip SC-3,6, adâncimea de lucru se reglează prin modificarea poziţiei cadrului semănătorii faţă de brăzdare.

e) Reglarea scormonitorilor  constă în deplasarea acestora pe bară, astfel încât să lucreze pe urmele roţilor tractorului, iar în adâncime să lucreze până la nivelul de încorporare a seminţei.

f) Reglarea marcatoarelor se execută în funcţie de modul cum se deplasează agregatul de semănat:

• când se conduce alternativ, cu roţile din faţă ale tractorului, se foloseşte relaţia L = A - B/2 + a;

• când se conduce „pe buşon“ se foloseşte relaţia L = A/2 + a: A - este distanţa între brăzdarele marginale. B - este distanţa între roţile din faţă ale tractorului (ecartament). A - este distanţa între rânduri.
Valoarea rezultată din calcul reprezintă distanţa dintre ultimul brăzdar şi urma lăsată de marcator. În funcţie de aceasta, se lungeşte sau se scurtează tija marcatorului.

g) Reglarea debitului de sămânţă se face folosind tabelul indicator montat pe semănătoare sau din cartea tehnică a maşinii:

• angrenajele de realizat în cutia de viteze a semănătorii;
• poziţia fundurilor mobile şi poziţia şibărelor. Este indicat să se verifice şi prin proba în câmp.

Aceasta constă în măsurarea cantităţii de sămânţă încorporată în sol la un parcurs (dus-întors), a cărei suprafaţă este egală cu lungimea parcelei, înmulţită cu două lăţimi de lucru ale sămănătorii.
Se umple cutia cu seminţe şi, după parcurs, se reface plinul cu o cantitate de sămânţă cântărită, urmărindu-se dacă a ajuns la nivel.

Dr. ing. Vasile POPESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR18, 16-30 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 26884



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI