Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Maşini de erbicidat

Instalaţie de erbicidat de mare viteză

Spra-Coupe 4000
Seria Spra-Coupe 4000 este de categorie uşoară cu extra putere de erbicidare şi mare viteză. Datorită tradiţiei de peste 40 de ani în domeniul acestor instalaţii şi a tehnologiei de ultimă oră în domeniu s-a reuşit construcţia unor utilaje mai rezistente şi eficiente pentru a se ocupa de culturile dumneavoastră.

Gama de modele:

Spra-Coupe 4450
CP măsurat în ISO – 122.
Lăţimea de deschidere a braţelor – 18 m/24 m/28 m.
Capacitate rezervor – 1.575 de litri.
Spra-Coupe 4650
CP măsurat în ISO – 122.
Lăţimea de deschidere a braţelor – 18 m/24 m/28 m.
Capacitate rezervor – 1.575 de litri

Dotări şi beneficii

Motoare ce corespund cerinţelor de poluare, oferă forţă şi moment de torsiune oricând şi oriunde este necesar, datorită sistemului electronic de control.

Performanţe maxime pe orice teren, datorită suspensiei independente şi a trenului de rulare mecanic. 

Spaţiu de lucru generos şi confortabil al operatorului, cu ergonomicitate avansată pentru comenzi, operare facilă şi confort.

Mare înălţime faţă de sol: SC 4450 are înălţime de 950 mm, iar SC 4650 de 1.260 mm. Un scut avansat aflat pe „burta“ utilajului protejează maşina şi culturile.

Sistemul de ierbicidare: un sistem de comandă a instalaţiei, uşor de folosit, ajutat de o pompă centrifugală, oferă performanţe demne de invidiat, iar braţele reglabile vertical oferă o erbicidare de mare precizie.

Instalaţia de erbicidat multifuncţională

Challenger Spra-Coupe 7000
Seria Spra-Coupe 7000 sunt instalaţii concepute să funcţioneze pe sistem tradiţional sau pe conceptul Spra-Coupe însemnând că se poate erbicida cu mare viteză în orice condiţii şi în comfort maxim.
Gama de modele:
Spra-Coupe 7450
CP măsurat în ISO – 175.
Lăţimea de deschidere a braţelor – 24 m/28 m/30 m.
Capacitate rezervor – 2.750 litri.
Spra-Coupe 7650
CP măsurat în ISO – 174
Lăţimea de deschidere a braţelor – 24 m/28 m/30 m.
Capacitate rezervor – 2.750 de litri.
Spra-Coupe 7450 are înălţimea de 107 cm, iar Spra-Coupe 7650 are înălţimea de 122 cm.

Cel mai bun multifuncţional

Challenger RoGator 618 multicarrier
Challenger RoGator 618 este conceput să transporte greutăţi mari de până la 5.000 de litri pentru instalaţii de erbicidare şi 5.500 kg pentru instalaţii de împrăştiat îngrăşământ.
Nu s-a făcut nicio concesie referitoare la confort în aceste maşini.
Modele:
Challenger RoGator 618 multifuncţional
CP măsurat în ISO – 225.

Dotări şi beneficii:

Motoare ce corespund cerinţelor de poluare, oferă forţă şi moment de torsiune, oricând şi oriunde este necesar, datorită sistemului electronic de control.

Performanţe maxime pe orice teren – datorită suspensiei independente şi a trenului de rulare mecanic a tracţiunii integrale 4 x 4, precum şi opţional sistem de direcţie pe toate cele 4 roţi.
Spaţiu de lucru generos şi confortabil al operatorului – cabină presurizată cu sistemul Air-Ride al scaunului şi ergonomicitate avansată pentru comenzi, operare facilă şi confort.

Gardă la sol mare – RoGator 618 poate ierbicida fără a tasa terenul datorită roţilor de 300/95R46 (standard) şi având o gardă la sol de 1.100 mm.

Tratarea seminţelor, cea mai eficientă măsură agrotehnică

Cerealele păioase, îndeosebi grâul, orzul, secara, triticalele, care fac obiectul analizei de faţă, sunt afectate de un număr mare de boli şi dăunători, care au organele de infecţie, spori, miceliu, localizate pe seminţe, în straturile exterioare, în interior, chiar în embrion. Aşa cum reiese, schematic, din figura alăturată.

Cei mai periculoşi agenţi patogeni sunt: mălura comună, mălura pitică, pătarea reticulară. Acestea se pot combate cu produse de contact sau sistemice.
Cele mai păgubitoare boli sunt: mălura comună şi pitică, la grâu; tăciunele zburător şi îmbrăcat, pătarea reticulară a frunzelor, sfâşierea frunzelor, la grâu şi orz; fuzarioza şi septorioza la grâu, secară şi triticale.

Combaterea mălurei

Pentru combaterea acesteia la grâu sunt recomandate următoarele produse: Royal Flo 42 S – 2,5 l/t; Tiradin 500 SC – 2,5 l/t; Tiradin 70 PUS – 2 kg/t. Micii cultivatori pot utiliza şi soluţie de sulfat de cupru 2-3%, în care boabele se emersează – se scufundă 5-10 minute, după care se usucă.
Fungicidele sistemice pătrund în bob, de unde trec în tinerele plante, inhibă germinarea sporilor şi dezvoltarea miceliului. Combat, practic, toate bolile care se transmit prin seminţe şi sol. Gama acestora este mare. Cele mai des întâlnite sunt: Amiral 2 PUS – 1,5 kg/t; Amiral 3 FS – 1,01 l/t; Artemis – 0,5 l/t; Celest star – 1 l/t; Divident extreme – 0,3 l/t; Lamardor 400 FS – 0,15 l/t, Orius 06 FS – 0,5 l/t; Orius 2 WS – 1,5 kg/t; Raxil 060 FS – 0,5 l/t; Real 200 FS – 0,2 l/t; Vincit F – 1,5 l/t; Vitavax 200 FF 2,5-3 l/t.

Pentru prevenirea şi combaterea dăunătorilor care atacă boabele sau plantele tinere (viermii-sârmă, viermii albi, zabrus etc.) este recomandabil să tratăm seminţele de grâu, obligatoriu la orz şi cu insecticide. Cele mai întâlnite sunt: Gancho 600 FS – 0,6-1 l/t; Polisade 600 FS – 0,6-1 l/t; Seedoprid 600 FS – 0,6-1 l/t; Sentinel 70 WS – 0,6-1 kg/t etc. Acestea se completează, în tratamentul seminţei, cu unul din fungicidele mai sus menţionate.

Pe piaţă sunt şi insectofungicide, care combat şi agenţi patogeni care produc boli şi dăunători. Dintre acestea recomandăm: Sirius extra – 2,25 l/t, Yunta – 2-2,25 l/t etc.

Aplicarea tratamentelor

Pentru ca produsele folosite la tratarea seminţelor să aibă efectul scontat, trebuie să avem mare grijă la modul de executare a lucrării, în aşa fel încât întreaga suprafaţă a bolului să se acopere uniform cu produs. În acest sens, recomandăm ca produsele care sunt formulate pulbere să se amestece, doza pentru o tonă, cu 7-8 l de apă. Amestecarea să se facă energic până se obţine o pastă, un terci uniform, fără cocoloaşe, care se agită continuu. Produsele lichide (emulsiile sau suspensiile) se diluează, de asemenea, cu 5-8 l de apă/t.

Tratarea se face cu maşini speciale. Dacă nu dispunem de acestea, putem confecţiona în gospodărie un porzolator, dintr-un butoi de tablă, materiale plastice sau lemn, pe care-l dezaxăm. Nu trataţi seminţele prin amestecare în cutia maşinii de semănat sau prin lopătare pe platformă!

Având în vedere aceste considerente, cât şi faptul că tratarea seminţelor este cel mai economic tratament împotriva bolilor care se transmit prin acestea, costând în medie între 35 lei/t şi 65 lei/t, adică 9 lei până la 16 lei pe ha, ceea ce reprezintă echivalentul a 16,5/kg până la 29 kg/grâu pe ha, trebuie ca fiecare cultivator să se oblige a trata ultimul bob de grâu sau orz care se introduce în sol.

Dr. ing. Tomşa Mihail
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 1456



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI