Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ministrul Remeş promite să scoată căruţa din înfundătură

În noua sa calitate de demnitar, ministrul agriculturii Decebal Traian Remeş nu pare atât de optimist ca pe vremea când prelua conducerea Ministerului Finanţelor sau, cel puţin aşa lasă să se înţeleagă din discursul său prezentat în faţa jurnaliştilor.

Pentru că nu avea în faţă o imagine reală a marilor dificultăţi materiale şi financiare ale celor care fac pâinea ţării, domnul Remeş s-a rezumat doar la a-şi exprima nemulţumirea faţă de activitatea celor care răspund direct de gestionarea şi accesarea fondurilor europene, care, în opinia sa, pe măsura trecerii timpului, se transformă dintr-o certitudine într-o posibilitate...

După o lungă absenţă din Guvern, Decebal Traian Remeş susţine că revine ca ministru al agriculturii, purtat de dorinţa de a-şi aduce contribuţia la programul de guvernare şi la absorbţia banilor care, indiferent de sursa lor, „trebuie să ajungă nevămuiţi acolo unde le este locul, şi anume la beneficiar“.

Acesta este unul dintre obiectivele sale, însă pentru a-l atinge „mai trebuie schimbate viteze şi atitudini la toţi cei care lucrează în agricultură, inclusiv primarii comunelor“. Ceea ce l-a determinat să îşi aleagă aceste priorităţi a fost descoperirea, la doar câteva zile de la instalarea în funcţie, a  greşelilor şi a întârzierilor în derularea fondurilor, care par a se datora, printre altele, şi numărului mare de funcţionari cooptaţi în agenţiile de plăţi pe fel de fel de criterii... numai pe experienţă sau pregătirea în domeniu nu.

Ministrul, în calitate de economist, le-a mărturisit directorilor Agenţiilor de Plăţi că ştie cât de dificilă e gestionarea banilor atunci când sunt mulţi şi că ea poate fi chiar comparabilă cu strădania de a face rost de ei atunci când lipsesc. Astfel, domnul Remeş a ţinut să precizeze că, pentru a nu pierde aceste fonduri, de bine ce abia le-am obţinut, funcţionarii vor trebui să afle că „începând de acum, ziua are 24 de ore şi săptămâna are 7 zile“.

Nu doar agenţiile de plăţi, responsabile direct de derularea fondurilor europene, ci şi Agenţia Domeniilor Statului va fi zdruncinată din temelii pentru că, printre altele, nu a recuperat din datoriile pe care le au de plătit concesionarii. Nici primarii nu vor fi cruţaţi, deoarece şi aceştia se fac responsabili de „rătăcirea“ unor importante sume de bani. Ministrul a mai declarat că încă nu are o listă neagră, dar cei care se fac vinovaţi de toate aceste întârzieri vor fi eliminaţi.

El a refuzat să facă precizări cu privire la oameni sau posturi, urmând ca în curând să fie aprobată şi făcută publică o nouă organigramă a ministerului. „Situaţia stă la îndemâna mea să o fac funcţionabilă.

Poate că nu ştiu eu prea bine cum se seamănă grâul, dar căruţa am s-o scot din înfundătură“, a conchis acesta.Vă dorim succes, domnule ministru, aşa cum, de altfel, le-am dorit şi predecesorilor dumneavoastră, pentru că, vedeţi bine, căruţa noastră e foarte împotmolită!

Decebal Traian Remeş - ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale
Data naşterii: 26 iunie 1949.
Locul naşterii: Băseşti, Maramureş.

Studii: Facultatea de Studii Economice, Iaşi - 1971.
Activitate profesională:
• 1971-1989, economist, şef de birou, şef de serviciu, contabil-şef la diverse întreprinderi de stat.
• 1990-1992, director economic şi director general al RAMIRA - Baia Mare.
• 1992-1995, vicepreşedinte şi preşedinte  al Consiliului Judeţean Maramureş.
• 1995-1996, director de sucursală bancară Credit Bank, Baia Mare.
• 1996-2000, deputat.
• 1998-2000, ministru al finanţelor.
• 2001, director economic al SC Predilect SRL (acţionar 50%).

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 665֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI