Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Erbicidarea miriştilor, o lucrare de mare eficienţă

Buruienile, cel mai mare duşman al plantelor de cultură, se combat economic, eficient şi uşor prin aplicarea erbicidelor pe miriştile înverzite. Pentru combaterea totală a lor, cele mai recomandate sunt erbicidele, care au ca substanţă activă glifosat.

Acest erbicid se absoarbe prin frunze, se translocă în părţile subterane ale plantei, rădăcini, rizomi, bulbi, pe care le distruge. Reiese că omoară atât părţile verzi aeriene, cât şi pe cele subterane. Este substanţa activă care distruge în totalitate buruienile perene, ele fiind cele mai periculoase, cel mai greu de combătut. Dintre acestea amintim numai câteva, mai frecvente: pirul, costreiul, pălămida, susaiul, murul, bozul, valbura, treistia şi altele.

Răspunsuri corecte la 5 întrebări

Pentru o distrugere completă şi eficientă a tuturor buruienilor trebuie să răspundem corect la 5 întrebări:

1. Cu ce erbicidăm?

Aşa cum am spus anterior, cele mai recomandate sunt erbicidele pe bază de glifosat. Până în prezent sunt omologate şi se găsesc pe piaţă 36 de asemenea produse comerciale cu această substanţă activă, cu proprietăţi şi efecte similare. Dintre acestea amintim: Boom-Efect; Casmic; Dominator, Efasate, Glifocig, Glifosat, Glialca, Gliphogan, Roundup, Touchdown etc.

2. Când erbicidăm?

Aplicăm produsul când buruienile sunt în plină creştere. Miriştile trebuie să fie înverzite bine, buruienile să aibă 15-20 cm, iar frunzele să fie turgescente. Este recomandabil să se aplice după ploaie sau seara, şi nu pe caniculă. Pentru a se absorbi complet şi transloca în părţile subterane este necesar ca, după aplicare, 5-6 ore să nu plouă. Se recomandă ca în momentul aplicării şi după să fie condiţii optime de creştere, iar acestea se realizează în toată luna septembrie.

Pentru ca erbicidul să-şi facă efectul trebuie ca miriştea să se întoarcă la cel puţin 6-7 zile după aplicare.

3. Cât erbicid aplicăm?

Dacă domină buruieni anuale (mohor, ştir, rapiţă, muştar sălbatic etc.) aplicăm 3 l/ha. În parcelele cu infestare mare de buruieni perene (pir, castrei, pălămidă, susai etc.) aplicăm 4 l/ha. Dacă infestarea cu volbură, mur, boz sau trestie este mare, se aplică 5 l/ha. Dozele se majorează cu 10-20%, dacă buruienile sunt crescute sau îmbătrânite.

4. Cum aplicăm erbicidul?

Întrucât glifosatul se absoarbe numai prin frunze, cel ce ajunge pe sol este pierdut, se aplică prin stropirea buruienilor cu cantităţi cât mai mici de apă. Cu aparatele de erbicidat clasice putem aplica doza recomandată, în 100-150 l/ha; cu cele moderne, în 50 l/ha.

5. Pe ce părţi ale plantei îl aplicăm?

Fiind un erbicid puternic trebuie să-l aplicăm, cu precădere, pe vârfurile de creştere, pe frunzele tinere, care au metabolismul cel mai intens. De aici se translocă în toată planta, preponderent bazipetal, adică în rădăcini, rizomi.

Costul produselor pentru distrugerea buruienilor din miriştea unui hectar este cuprins, în medie, între 90 de lei/ha, în cazul primului produs citat, şi 140 de lei/ha în cazul celor mai scumpe.

O analiză profundă va scoate în evidenţă faptul că pentru eliminarea în totalitate a pirului, costreiului, pălămidei sau rugului este singura soluţie, la ora actuală, de mare economicitate.
Cel puţin 4 ani solele erbicidate vor fi lipsite de buruieni perene, până la o nouă reinfestare, din seminţe.

Pe solele erbicidate cu glifosat se poate însămânţa în toamnă sau în primăvară orice cultură, fără nicio restricţie sau precauţie.

Dr. ing. Mihail TOMŞA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 51311֩ Comentarii

 
֠ 1.     lory2000 -- (10-April-2010 )
vrau sa-mi seman gazon in fosta gradina de zarzavat si nu stiu cum sa procedez .am sapat , dar mi-e teama de buruienile ce vor apare

֠ 2.     tod -- (6-May-2010 )
cat glifosat pot pune in 10 l de apa?

֠ 3.     marian -- (7-May-2010 )
la cat timp dupa ierbicidare cu boom-efect pot planta varza? se poate ierbicida cultura de cartof inainte de rasarirea cartofului?

֠ 4.     mar1us25 -- (28-May-2010 )
Buna ziua ! Am si eu un teren in suprafata de 1300 m care este plin de costrei si vreau sa scap de el . Am erbicidat in toamna si in primavara cu total dar degeaba . Cu ce ma sfatuiti sa erbicidez sa pot scapa de acest costrei ? Va multumesc!

֠ 5.     STEFAN DANIELA -- (14-June-2010 )
Am si eu o mare problema.Am cumparat de la un magazin special pentru asa ceva un erbicid pentru ceapa (nu i-am retinut denumirea) si s-a uscat toata ceapa. Am mai pus-o data si s-a uscat din nou . Ce pot m-ai pot pune pe acel teren? Va rog mult sa-mi raspundeti la intrebare; mentionez ca am o gradina mica care o cultiv de placere cu zarzavaturi ( de meserie sunt expert contabil) iar in gradina de zarzavat nu am foarte multa experienta dar acolo si a flori este cea mai mare relaxare pentru mine. Multumesc anticipat.

֠ 6.     lucian -- (27-June-2010 )
va salut! DUPA CAT TIMP DE LA APLICAREA ERBICIDULUI GLIFOSAT SAU ROUNDUP SE POATE SEMANA?SE POATE APLICA SI IN PRIMAVARA INAINTEA SEMANATULUI LA PORUMB?CU M TREBUIE SA FIE PREGATIT TERENUL IN ACEST CAZ? AFECTERAZA VREO CULTURA? PE CE PERIOADA ARE REMANIENTA IN SOL?

֠ 7.     damian -- (1-July-2010 )
cat glifocig total se pune la 10 l apa? vreau sa erbicidez total o suprafata.

֠ 8.     DINCA -- (26-July-2010 )
STIE CINEVA CU CE IERBICID SA DAU LA TRESTIE ? NU MAI SCAP DE EA AM DAT CU GRAMAXONE, APOI CU FUSILADE TOT DEGEABA

֠ 9.     marius -- (10-August-2010 )
fara suparare dar nu sunteti seriosi deloc ! i-mi pare rau dar asta este parerea mea ! succes in continuare !

֠ 10.     diana -- (26-April-2011 )
acest ierbicid se poate aplica si la cultura de porumb?

֠ 11.     barbu -- (12-December-2011 )
spunetimi daca erbicidul ataca pomii fructiferi

֠ 12.     Ion -- (27-January-2012 )
ataca tot ce-i verde

֠ 13.     liviu -- (30-June-2014 )
pot folosi glifocig total la porumb?

֠ 14.     bochi marcel -- (2-August-2014 )
buna domnul cu trestia imi poate recomanda ceva pentru a scapa de ea din gazon?

֠ 15.     Ciprian -- (22-August-2014 )
Eu am folosit pentru suprafete agricole si chiar neagricole Glifotim, din punctul meu de vedere cel mai rentabil

֠ 16.     manuela -- (22-September-2014 )
Buna, urmeaza sa achizitionez 30 de ha arabil. Acest teren nu a fost lucrat deloc in ultimii 7 ani. Intentionez sa infiintez pe el culturi eco. Imi recomandati o modalitate de a scapa de buruieni? Multumesc

֠ 17.     ioan -- (16-March-2015 )
pot folosi erbicidul GLIFOTIM TOTAL LA PORUMB

֠ 18.     costel -- (15-July-2015 )
cine a folosit acest erbicid si cand trebuie aplicat si ce efecte a avut? si in ce doza se aplica?

֠ 19.     Tanase Cristian -- (28-August-2015 )
Nu se foloseste la cultura porumb! La 10l se adauga 250ml, e un erbicid foarte bun , recomand !

֠ 20.     valy -- (26-June-2017 )
cat tim trebuie sa treaca de la erbicidare sa nu ploua,ca erbicidul sa-si faca efectul

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI