Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Câteva specii de animale rare din Africa

• Lemurienele sunt cele mai primitive maimuţe din Ordinul Primatelor, căruia îi aparţine şi fiinţa umană. Denumirea lor vine de la Lemurii, duhuri ale morţii în mitologia romană, despre care se spunea că ar circula nocturn prin păduri. Lamurienele seamănă cu maimuţele doar pe jumătate, în special la membre, la fel de lungi, folosite pentru viaţa arboricolă.

• Printre lemurienele Madagascarului se remarcă „ay-ay“, o fosilă vie cu cap sferic, urechi mari, ochi bulbucaţi, blană neagră înspicată cu alb şi cu o coadă stufoasă depăşind jumătate din mărimea animalului.

• Tanrecul este un arici păros, cu trup zvelt şi un cap cât o treime din corp, cu un bot enorm şi care dormitează pe secetă în vizuini subpământene.

• Foza, un animal carnivor, de talie mică, cu gheare retractile, trăieşte în Platoul Central ca şi ariciul citat.

• Makii sunt alţi lemurieni cu coada mai lungă decât corpul, cu cap ca de vulpe, locuind în pădurile din Madagascar în turme de 6-12 exemplare. E numit şi Lemur.

• Kata (Lemur Catt) trăieşte şi în afara spaţiului silvic, printre stânci, e tot un maki, dar mai diurn, graţios, cu o privire inteligentă, ochi expresivi şi o coadă foarte lungă. Şi pe deasupra are o blană foarte frumoasă. E capturat pentru grădinile zoologice.

(A.H.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 2381֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI