Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Drumuri şi popasuri
Măxineni, istorie şi modernitate

Plecând din fosta raia a Brăilei şi înaintând adânc în inima Bărăganului, paşii te poartă spre un loc de legendă: Măxineni. Răsfirată prin verdele crud al Bărăganului, comuna este aşezată la hotarul de răsărit al Ţării Româneşti, în locul unde se îngemănează râurile Buzău şi Siret, fiind atestată documentar încă din anul 1554.

Locul ales de Matei Basarab să ridice un sfânt lăcaş a avut o istorie tumultoasă. În timpul Primului Război Mondial, semeaţa ctitorie a domnului Ţării Româneşti, precum şi satul Măxineni au fost complet distruse din cauza bombardamentelor. Satele Măxineni şi Corbu au fost ocupate pe rând de nemţi, bulgari, turci, iar linia frontului din Primul Război Mondial s-a oprit între aceste sate.

Populaţia a fost nevoită să migreze în alte sate învecinate, oprindu-se astfel perioada de dezvoltare înfloritoare. Ca mărturie a luptelor duse pe acest teritoriu, există o serie de cazemate pe care sătenii le păstrează cu sfinţenie ca pe un semn al trecerii istoriei neamului peste comună.

Pentru eroii căzuţi în Războiul de Independenţă, precum şi în cele două Războaie Mondiale a fost ridicat, în centrul comunei Măxineni, un monument de cinstire a memoriei lor.

Comuna Măxineni are în componenţă 5 sate: Măxineni, Corbu Nou, Corbu Vechi, Latinu şi Voineşti. Suprafaţa totală a comunei Măxineni este de 13.363 ha, din care: 8.592 ha teren arabil, 1.371 ha păşuni, 200 ha vii, 2.382 ha terenuri cu ape şi stuf, 57 ha fâneţe, 80 ha terenuri neproductive, 221 ha căi de comunicaţie, 327 ha teren cu construcţii şi curţi.

O oază de linişte în Bărăgan

Chiar dacă la prima vedere dă impresia că n-ar ascunde comori peisagistice deosebite, în realitate aşezarea este o veritabilă oază de linişte. Splendoarea zonei se dezvăluie călătorului dincolo de casele mai vechi ori mai noi ce se armonizează peisajului.

Sutele de hectare de amenajări piscicole, un veritabil rai pentru pescarii împătimiţi ori pentru cei aflaţi în căutarea liniştii rătăcite prin tumultul oraşului, sunt mărginite de un decor de poveste. Eforturile direcţionate spre „redecorarea“ zonei nu se vor opri aici, după cum avea să ne mărturisească primarul Mihai Ruse. „Această zonă a reînviat. Fac tot ce-mi stă în putinţă să revină comunei şi celelalte 1.200 ha de amenajare piscicolă, care să se alăture celor 700 ha aflate deja în proprietatea noastră.

Nu numai că va fi o sursă importantă de bani, dar va fi şi un loc de refugiu pentru brăileni, buzoieni şi gălăţeni. Sper să ridicăm în scurt timp un complex agroturistic cu chelhana, motel şi căsuţe lacustre. Este proiectul meu cel mai ambiţios“, a precizat primarul Mihai Ruse.

Aşteptând televiziunea locală

Aflat la al treilea mandat în fruntea locului său de obârşie, Mihai Ruse şi-a făcut o profesiune de credinţă în a schimba faţa Măxineniului. Aşa se face că a transformat localitatea brăileană într-un imens şantier. Liceul Matei Basarab se află în acest moment în plin proces de reabilitare, promiţând să devină una dintre cele mai moderne instituţii de învăţământ din mediul rural.

Lucrările de reabilitare ale sediului primăriei sunt deja finalizate, putând concura la titlul de cea mai modernă locaţie de acest tip din ţară. De asemenea, graţie eforturilor orientate către creşterea gradului de dezvoltare a zonei, localnicii au acum telefonie digitală, centru rezidenţial de tip familial, drumuri asfaltate, farmacie umană, cabinet de informatică la liceu, cabinet notarial, centru de îmbuteliat gaz lichefiat, târg sătesc, casă de cultură, centru de colectare a materialelor refolosibile, dar şi un monument al eroilor, ca semn de preţuire pentru jertfa celor care au pierit în cele două războaie mondiale.

Nu lipsesc nici proiectele îndrăzneţe, cum ar fi televiziunea locală, pe care primarul Mihai Ruse promite să le transforme într-un vis împlinit. La fel ca şi în cazul complexului agroturistic...

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 1047֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI