Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Până la toamnă, niciun cent din puşculiţa europeană

Vestea tristă venită dinspre Bruxelles este că miliardul de euro aşteptat de ţărani rămâne blocat în visteria UE, cel puţin până la toamnă. Asta dacă oficialii noştri îşi vor face bine temele, iar ţăranii vor îndeplini condiţiile stricte pentru accesarea sprijinului financiar. Este bine, totuşi, ca în zilele care au mai rămas până la termenul de scadenţă, cei îndreptăţiţi să depună cererile la centrele locale, adică să facă aşa cum sună sloganul guvernamental.

Posibila întârziere în încasarea banilor nu trebuie să constituie motiv de descurajare, pentru că într-o situaţie asemănătoare s-au aflat şi vecinii noştri care au aderat cu mai mulţi ani în urmă. În fapt, este vorba de un sprijin suplimentar de care nu au avut parte până acum. Până la sosirea banilor de la UE, există facilităţile bugetare acordate de Guvernul român, de care vor beneficia în continuare toţi beneficiarii îndreptăţiţi.

În dorinţa de a limita pierderile de bani din fondurile europene, termenul de primire a cererilor ar putea fi prelungit, ministerul urmând să stabilească ulterior dacă vor mai fi plătite penalizările de 1% din sumele pe care urmează să le primească.

Ministrul Remeş i-a anunţat pe cei responsabili din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură că lor le revine rolul de a promova în teritoriu acţiunea de completare a cererilor de plată de către fermieri. Ţinând cont că la ora actuală suprafeţele înscrise pentru subvenţie sunt mai mici cu 30% faţă de programul stabilit, există pericolul ca diferenţa de bani cuvenită celor care nu se înscriu ar putea fi returnată bugetului european.

(M.Ş.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 674֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI