Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care au făcut istorie
În acest număr, Dumitru Ştefănescu

Fondatorul horticulturii în România, s-a născut în anul 1882, în satul Strâmba de Jos, judeţul Ilfov, în familia unor ţărani. A absolvit Şcoala Centrală de Agricultură de la Herăstrău.
În anul 1907 s-a prezentat la concurs pentru obţinerea unei burse de studii în Franţa, astfel că în toamna aceluiaşi an se afla la Şcoala Superioară de Horticultură de la Versailles.
La întoarcerea de la studii, în anul 1910, a primit postul de şef al Pepinierei Pomicole de Stat, Ursoaia - Buzău, iar după 6 luni aceea de horticultor agronom la „Casa Rurală“ - societate anonimă, ce urmărea cumpărarea proprietăţilor rurale ale moşierilor decăzuţi pentru a vinde pământ ţăranilor, a asigura asistenţă tehnică obştiilor săteşti, seminţe selecţionate, răsaduri, materiale de plantat în livezi şi vii etc.

După sosirea din Franţa a început o activitate intensă pentru înfiinţarea şcolilor horticole. Efortul său a fost conjugat cu al altor colegi, ca Maximilian Popovici, I. Haşeganu, D. Duică şi alţii, încât în anul 1912 a obţinut înfiinţarea Şcolii elementare agricole - sau de grădinărit - cum i se spunea, de la Dragomireşti-Vale, lângă Bucureşti, care există şi în zilele noastre, tot ca şcoală agricolă.

În activitatea sa publicistică, de peste 20 de ani, a elaborat 341 de titluri, articole, broşuri şi lucrări, fiind un caz rar în istoria învăţământului şi a ştiinţelor agricole româneşti.

Începând din anul 1920, D. Ştefănescu a ocupat Catedra de Horticultură a Academiei de Înalte Studii Agronomice din Cluj, în calitate de conferenţiar, fără a renunţa la niciuna din sarcinile sale anterioare, acceptând o activitate care solicită mari eforturi.

Pe lângă numeroasele sale realizări, D. Ştefănescu a fost şi un deschizător de drumuri în practica horticolă, întocmind pentru prima oară un „program de activitate a horticulturii practice“.

În anul 1926, la o vârstă de maximă activitate, D. Ştefănescu a fost răpus de septicemie, în urma unei fracturi accidentale.

Dr. ing. Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 677



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI