Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

2007 – Cel mai slab bilanţ agricol

Anul acesta nu ne-a fost dat să ne putem mândri cu producţii agricole obişnuite pentru că seceta a afectat peste 2,5 milioane de hectare. O consolare ar fi că fermierii au fost despăgubiţi, atât cât s-a putut. Au fost plătite deja aproximativ 500 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, din care 269 milioane de lei pentru grâu, orz, orzoaică şi rapiţă, semănate în toamna anului 2006.

Media despăgubirilor la aceste culturi a fost de 323 lei pe ha, iar suprafaţa pentru care s-au primit despăgubiri până la această oră este 833.000 de ha la un număr de 4.516 producători. La porumb şi floarea-soarelui este confirmată până la această dată o suprafaţă de 461.608 ha la un număr de 4.460 de producători. Suma cuvenită este de 230 milioane lei, iar media despăgubirilor se ridică la 499 de lei/hectar.

Fapt este însă că, la majoritatea culturilor, nivelul producţiilor se situează undeva la jumătatea anilor agricoli normali.

La grâu s-au obţinut mai puţin de 3 milioane de tone, reprezentând cam 60% din media ultimilor doi ani, iar la porumb situaţia este şi mai critică.

Dacă în medie se realizau circa 9 milioane de tone, anul acesta s-au obţinut doar 3,68 milioane de tone. La floarea-soarelui, producţia reprezintă o treime din media ultimilor doi ani. Oferta mică şi cererea mare au dus automat la o creştere a preţului pentru ulei.

Un sprijin substanţial pentru cei care au însămânţat culturi în această toamnă l-au reprezentat bonurile valorice, în valoare de 1,32 milioane de lei cu care s-a intervenit pentru a suplini într-un fel efectele secetei.

Sumele au fost destul de consistente, şi anume 500 de lei/ha de grâu, 450 la celelalte culturi şi 400 la rapiţă. Sprijinul pentru plăţile directe la hectar se aşteaptă să vină după 15 ianuarie şi este foarte posibil că el îi va ajuta pe fermieri să ducă la bun sfârşit şi însămânţările de primăvară.

Balanţa alimentară

La grâu, necesarul pentru panificaţie este de 3,5 milioane de tone. Producţia realizată a fost de 3 milioane de tone, din care o bună parte este destinată fondului de seminţe şi chiar furajării.

Deficitul pentru consum se cifrează la aproape 2 milioane de tone. Din estimarea importurilor de până acum, se pare că au intrat deja circa 500 mii de tone din UE şi alte ţări, deci putem spune că, la momentul de faţă, nu avem o problemă în asigurarea necesarului pentru consum.

La cartof s-a realizat o producţie bună, nu la nivelul celei de anul trecut, dar oricum pe piaţă nu vor fi probleme. Anul 2007 a fost deficitar la majoritatea speciilor, începând cu cultura mare şi până la fructe şi legume, iar golul de pe piaţă a fost acoperit din importuri.

În sectorul de legume şi fructe o mare problemă este imposibilitatea producătorilor de a pătrunde în supermarketuri, deoarece ei nu pot asigura partizi mari şi pe toată perioada anului.

Prognoza este, totuşi, optimistă

Din datele operative reiese că la această dată avem însămânţate peste 2,5 milioane de hectare, din care grâul reprezintă aproape 1,85 ha, iar rapiţa ocupă o suprafaţă record de 420.000 ha. În plus, faţă de sprijinul bugetar pentru înfiinţarea culturilor, cei care fac dovada că valorifică producţia la unităţile de producere a biodieselului mai primesc 31 euro/ha. Deci, faţă de anul trecut, situaţia este destul de bună, mai ales că s-a dat posibilitatea utilizării, pe baza unui buletin informativ eliberat de Inspectoratele Teritoriale, a seminţei pentru consum.

Starea zootehniei

Dacă facem o analiză comparativă cu ceea ce a fost, atunci involuţia zootehnică se traduce atât prin scăderea şeptelului, dar mai ales a producţiei animaliere. Fapt este că, la această dată, zootehnia românească nu este capabilă să asigure securitatea alimentară a populaţiei la principalele două produse: carne de porcine şi bovine. Singurele specii care au rezistat sunt ovinele şi păsările.

Din punct de vedere cantitativ, producţia de lapte este în oarecare creştere, dar există riscul ca o mare parte din aceasta să nu poată fi comercializată din motive de siguranţă alimentară.

Dr. ing. Nicolae Zeneci
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2007

Vizualizari: 646֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI