Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

„Vara pe uliţă“, la Muzeul Satului

Ca în fiecare vară Muzeul Satului face o tentantă invitaţie, care a devenit deja o provocare, tuturor copiilor şi tinerilor Capitalei şi nu numai, ci şi rezidenţilor sau celor din diasporă. Mai exact, oferta este valabilă pentru toţi cei care manifestă disponibilitate în a descifra tainele unor vechi meşteşuguri populare (olărit, prelucrarea artistică a lemnului, textile, măşti populare, împletituri, pictură pe lemn şi pe sticlă, instrumente muzicale, ouă încondeiate, podoabe populare, desen – pictură, teatru) în cadrul Taberei de creaţie Vara pe Uliţă.

Tabăra, ajunsă la cea de a şaisprezecea ediţie, se va desfăşura în perioada 16 iulie – 11 august şi la ea pot participa copii şi tineri între 6 şi 18 ani. „Aici, în satul de la şosea, descoperim în acest demers instructiv-educativ şi social – „Tabăra de creaţie Vara pe Uliţă“ – îndemnul de a păstra într-un spirit tot ceea cea a fost valoros în trecut, aceste meşteşuguri cu care s-au scris şi susţinut, însemne ale identităţii noastre naţionale“, ne-a declarat doamna doctor Aurelia Cosma.

Astfel, putem descoperi în această fascinantă atmosferă creată de ambianţa satului tradiţional, cuprinsă în expoziţia de arhitectură populară, preocuparea de a revitaliza vechi meşteşuguri, unele chiar dispărute.

Cunoscuţi meşteri populari, din diferite colţuri ale ţării, îmbrăcaţi în straie populare, cu instrumentarul specific, vin să ofere cu generozitate celor ce doresc să se iniţieze în tainele meşteşugurilor tradiţionale. „Este un program interactiv de educaţie, formare şi mai ales de socializare, un spaţiu ca acesta fiind favorabil apropierii între copii şi tineri. În acest spaţiu îşi vor da întâlnire meşteşugul, cântecul, rostirea bogată, teatrul, poezia, concursurile şi, nu în ultimul rând, jocul care, după cum afirma Montaigne, este cel mai serios lucru al copilăriei“, ne-a mai declarat doamna doctor.

Tabăra e completată de un program de divertisment, realizat cu ajutorul unor cunoscuţi actori, iar copiii se vor întâlni cu Vasilache şi Mărioara. Ei vor descoperi aici poezia cu tot farmecul ei, vor asculta glasurile cristaline ale copiilor ansamblului „Doruleţul“ sau vor admira dansurilor copiilor şi tinerilor din ansamblurile „Muguri de anin“ şi „Jilavele“.

„Această tabără îşi propune să releve patrimoniul muzeal. De fapt, educaţia se face prin şi cu ajutorul patrimoniului muzeal: prin ambianţa muzeului, dar mai ales prin obiectele ce se creează aici. E o provocare, un îndemn să păstrăm vechile meşteşuguri şi de a duce mai departe tot ceea ce a fost valoros în trecut, de a asigura astfel continuitatea însemnelor de identitate naţională în această Europă unită.“

Vă invităm şi noi să treceţi pragul Muzelui Dimitrie Gusti, pentru a vă bucura, alături de cei mici, de minunăţiile meşterilor, dar şi pentru a redescoperi frumuseţea satului românesc.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 617֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI