Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La mintea cocoşului

Astăzi, mai în glumă mai în serios, despre gelozie. N-am zis nici invidie – ori pizmă, cum i se mai spune – care multe dandanale şi nenorociri provoacă, ci doar gelozie. Sentiment de condamnat, dar în limite rezonabile acceptat, totuşi, ca o manifestare a instinctului de proprietate. Că de iubire, altădată. Existent, deşi pe una lume o va mira afimaţia, nu numai în rândul oamenilor, dar şi în cel al necuvântătoarelor.

Legat de acestea din urmă, o întâmplare petrecută într-o pădure mioritică, unde un bătrânel se dusese să ia nişte lemne, cu aprobare de la silvic, se înţelege. Ca orice gospodar, înainte de a încărca butucii, de fapt nişte amărâte de cioate, în căruţă, a dezlegat caii şi i-a lăsat în voia lor, precum în balada lui Gruia, în varianta Ungureanului din Mioriţa. „Calul paşte-n voia lui, şi me rog… se...“ Odată treaba făcută, înainte de a-i înhăma la loc, i-a dat iepei un mănunchi de fân şi a mângâiat-o uşurel pe cap. Gest, greşeală care l-a costat scump. De ce?

Pentru că perechea celei tratată cu atâta dragoste, armăsar aşadar, a făcut pe dată o criză de gelozie şi s-a repezit iritat la culme la stăpânul său, muşcându-l de umăr şi trântindu-l la pământ. Lucrurile se puteau termina şi mai rău, dacă nu intervenea nepotul uncheşului, aflat prin preajmă, să pună umărul la treaba cu lemnele, care dovedind curaj, dar şi pricepere în hachiţele cabalinelor a intervenit prompt, reuşind să-l calmeze pe Bucifal care, nărăvaş din fire, se pregătea să muşte iarăşi, pentru a-l învăţa minte, odată pentru totdeauna, pe admiratorul partenerei sale de viaţă, de muncă şi de… grajd.

Recunoaşteţi, stimaţi oameni buni că tărăşenia e mai mult de plâns decât de râs, chiar dacă, la mintea cocoşului, Orlando furioso – în variantă animală – nu ştie să vorbească, ci doar că necheze.

Gogu PINTENOGU’
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 550֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI