Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Gunoiul de grajd, cel mai sănătos îngrăşământ

Capacitatea productivă a solului este determinată, în mare parte, de conţinutul în materie organică, respectiv în humus – aurul negru al pământului.

O bună parte din solurile noastre au conţinutul în humus destul de scăzut, sub 2%, motiv pentru care administrarea de îngrăşăminte organice este imperios necesară.

Dacă în 1989 se administrau în medie 3,6 t/ha de îngrăşăminte organice, în anul 2000 s-au aplicat doar 1,6 t/ha. Prin aplicarea a 30 t/ha gunoi de grajd se obţin 3.000 kg de humus.

În această perioadă este timpul prielnic pentru cărat la câmp gunoiul de grajd, împrăştiat cât mai uniform şi încorporat imediat sub brazdă prin arătură. Nu este indicat să se descarce în grămezi mici pe teren, deoarece în numai 3 zile se pierd 30-40% din elementele nutritive.

Majoritatea suprafeţelor agricole sunt eliberate de culturi şi nearate, gunoi se găseşte destul, atât în cadrul gospodăriilor, cât şi la marginea satelor, încât doar bunăvoinţă să fie pentru a se folosi la fertilizat.

Îngrăşământul organic este cel mai complex şi complet îngrăşământ.

O tonă de gunoi semifermentat furnizează 6-8 kg P2O şi 7-9 kg K2O şi, bineînţeles, azotul rezultat din mineralizarea materiei organice, a humusului.

Gunoiul de grajd se foloseşte direct, mai ales la cartof, sfeclă-de-zahăr, porumb, floarea-soarelui şi la plante furajere, iar în anul al doilea are efect favorabil la cerealele păioase.

Sporul de recoltă realizat ca urmare a folosirii gunoiului de grajd este în anul I - 50%, în anul II - 30% şi în anul III - 15%. El acţionează nu numai prin furnizarea de elemente nutritive, ci şi prin îmbunătăţirea însuşirilor solului, măreşte capacitatea pentru apă, îmbunătăţeşte structura solului şi porozitatea, intensifică activitatea microorganismelor etc.

În experienţele de la Fundulea, gunoiul de grajd a realizat sporuri de producţie: în anul I - 35 kg de porumb şi în anul II -20 kg de grâu pe tona de gunoi aplicată.

Se recomandă aplicarea a 20-30 t/ha. Dacă nu se dispune de cantităţi însemnate se dau 15-20 t/ha, iar dacă este destul se pot da 40-50 t/ha.

Gunoiul de grajd nu trebuie încorporat prea adânc, unde se descompune în condiţii anaerobe, ci la 18-20 cm. Pe solurile uşoare şi în zonele secetoase se încorporează mai adânc.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 3426



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI