Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Buzău:  Dezinteres din partea performerilor

Doamna ing. Claudia Stelea, directorul APIA Buzău, afirmă că în Registrul fermelor din judeţul Buzău s-au înscris 42.780 de deţinători de terenuri agricole de la 1 ha în sus, cu o suprafaţă totală de 293.851 ha.

Mai mult de jumătate din aceştia au depus deja cereri. Situaţia din teren arată că, la final de aprilie, operaţiunea era aproape încheiată la centrele din Pătârlagele, Pogoanele şi Mihăileşti. Sunt comune de munte ca Nehoiu, Chiliile, Pardoşi, unde primarii au pus la dispoziţia consătenilor mijloace de transport să ajungă mai rapid la centrele de depunere a cererilor.

Sub medie se află centrul Buzău, unde nu toate primăriile s-au implicat în buna desfăşurare a acţiunii. Chiar dacă sunt mai aproape de oraş, primăriile din Pietroasele sau Mărăcineni nu au considerat necesar să se implice direct în mobilizarea proprietarilor de pământ. Ing. Claudia Stelea afirmă că pentru a recupera întârzierile, începând de la 1 mai, vor veni în sprijinul centrelor rămase în urmă colegii din zonele unde s-a încheiat operaţiunea.

Mai sunt şi gospodari indiferenţi, ca de pildă cei mai performanţi legumicultori din Mărăcineni, care nu vor pur şi simplu să depună cereri.

Un loc aparte între depunători îl ocupă marii fermieri care deţin mai mult de 50 ha. Un număr de 563 astfel de proprietari deţin în judeţul Buzău peste 173.000 ha. De la ing. Emilian Niţă, cel care primeşte cererile marilor fermieri, am aflat că, paradoxal, nici aceştia nu se descurcă prea bine în completarea lor pentru că n-au considerat util sau nu şi-au făcut timp să participe la instruirile organizate de APIA Buzău.

În cazul acestora, există totuşi garanţia că vor aduce cererile la timp. Ei sunt deosebit de interesaţi să acceseze fondurile şi nu-şi pot permite să piardă atâţia bani, mai ales că unii gestionează în arendă de la 2.500 la 4.000 ha. „Totul e, spunea ing. Niţă, să nu ne aglomereze prea tare venind la înregistrat în ultimele zile înainte de 15 mai“.

(M.Ş.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 730֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI