Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Brăila: Micii crescători de bovine, o raritate

Recunoscut ca un judeţ cu o zootehnie dezvoltată, Brăila se raliază fenomenului de scădere drastică a numărului de bovine aparţinând micilor crescători.

Date statistice:

Decizii de cotă de lapte aprobate - 14.587, din care: pentru livrări - 5.433, iar pentru vânzări directe - 9.154.
Efective de bovine  - 79.076 de capete, din care: matcă 26.531 şi juninci - 1.375.
Producţia - 361.083 de hectolitri.

Unităţi de procesare lapte autorizate:

SC Brailact SA, SC Lacta Prod, SC Nomad SRL, SC Hatman SRL, SC Teobir Prod. SRL, SC Nichifor Com SRL, SC Sanir Impex SRL, SC Caş SRL, SC Danyan Lact SRL, SC Lacto Solcos SRL, SC Lactas SRL.

Seceta excesivă a generat efecte negative atât în cazul culturilor, cât şi în sectorul zootehnic. „Pârjolul“ a fost resimţit cel mai tare de către micii crescători, tentaţi în număr din ce în ce mai mare să renunţe la mica lor afacere de familie.

În Vădeni, o localitate aflată la o azvârlitură de băţ de Brăila, micii crescători au căzut pradă deznădejdii.

Preţurile de nimic la care-şi vând produsele, dar mai ales concurenţa neloială practicată de comercianţii de ocazie îi fac să renunţe. Fără excepţie, micii crescători de bovine din Vădeni îşi comercializează produsele (laptele şi brânza) în mod direct în pieţele brăilene.
Un localnic vădit descumpănit, Ionel Năstase (63 de ani), este hotărât să iasă din afacere.

„Am zece bovine, dintre care trei juninci, un taur şi şase vaci cu lapte. O să păstrez doar o singură vacă. Vin samsarii prin sat şi ne dau un preţ de nimic pe ele, patru-cinci milioane de lei. Cum să le ţin dacă în momentul acesta n-am furaje? În iarnă o să dispară jumătate din efective.

Oamenii vând tot, şi vaci, şi porci. Voinţă avem, dar nu ne ajută nimeni“, a spus înciudat brăileanul.

O poziţie similară a exprimat şi consăteanul acestuia, Ştefan Dumitru
(42 de ani). Omul a mai păstrat prin ogradă două vaci, după ce anul acesta a renunţat la alte două. Motivul? „Nu e deloc rentabil“, s-a confesat interlocutorul nostru. „Cu vânzarea laptelui şi brânzeturilor merge doar 2-3 luni pe an, în rest nu prea. E rentabil doar când ai o piaţă asigurată“.

Microfermele, sub zodia rentabilităţii

Situaţia este cu totul alta în cazul crescătorilor medii şi mari. Familia Mocanu şi-a încropit, prin strădanii proprii, o microfermă care numără în prezent 140 de capete. Au în proprietate 100 ha de teren, la care se adaugă alte 50 luate în arendă. Producţia zilnică de lapte, cifrată la 1.000 de litri, este livrată unei societăţi gălăţene la un preţ de 0,8 lei/litru. Circa o treime din producţia de lapte este comercializată direct pe pieţele brăilene, cu 1,5 lei/litru.

„Avem avantajul că furajele ni le producem singuri, ceea ce ne ajută foarte mult.
Se poate vorbi de rentabilitate în acest sector, dacă ţinem cont de faptul că am început cu 3 vaci şi am ajuns la un efectiv de 140. Pe viitor, ne-am dori să avem o producţie de 1.500 litri de lapte pe zi, graţie îmbunătăţirii calităţii rasei existente“, a opinat Angelo Mocanu.

Brailact, cel mai mare procesator de lapte

Brailact, producătorul mărcii de lactate Brenac, a investit peste 6,5 milioane de euro, în ultimii doi ani, pentru retehnologizarea capacităţilor de producţie. Cele mai mari investiţii au fost efectuate în modernizarea reţelei de colectare. În paralel, au fost făcute investiţii importante în modernizarea spaţiilor de producţie, a infrastructurii şi a tuturor instalaţiilor, fabrica respectând toate cerinţele standardelor europene de funcţionare.

Societatea a mai investit peste 2,5 milioane de euro în echipamente complet automatizate pentru producţia laptelui - o instalaţie de pasteurizare a laptelui la temperatură înaltă, precum şi o linie completă de ambalare a laptelui proaspăt şi una aseptică pentru ambalarea laptelui UHT - echipament de ultimă generaţie, complet automatizat.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 1671



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI