Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Popas de suflet
Loc de închinare la Întâmpinarea Domnului

Catedrala Mitropolitană din Iaşi este cea mai mare biserică ortodoxă din România. Construcţia monumentală este ctitorită prin râvna Mitropolitului Veniamin Costachi în timpul domnitorului Ioan Sandu Sturza, începând din 1833, pe locul temeliilor altor biserici mai vechi: biserica Albă, ctitorită de Ştefan cel Mare în 1472, şi biserica Stratenia din 1682, ctitorită de doamna Anastasia, soţia lui Duca Vodă. Construcţia a durat până în 1886 în mai multe etape.

Primii arhitecţi, vienezi, au ales un stil arhitectonic neoclasic, inspirat din formele târzii ale Renaşterii italiene, cu plan dreptunghiular, marcat la colţuri de patru turle decrosate. Prăbuşindu-se bolta centrală, lucrările s-au întrerupt din 1839 pentru aproape 40 de ani. În 1880, Mitropolitul Iosif Naniescu reîncepe lucrările cu arhitectul Alexandru Orăscu, rectorul Universităţii Bucureşti.

Din cauza dificultăţilor constructive, acesta reface proiectul bisericii, renunţând la bolta centrală imensă iniţială pe care o înlocuieşte cu 4 bolţi despărţite prin arce transversale. Adaugă două rânduri de pilaştri masivi în interior, creându-se astfel o navă centrală şi două nave laterale mai mici.

Elementele decorative sunt în stil baroc. Coloanele au capiteluri corintice, iar prin ferestrele cu vitralii lucrate la München lumina pune în valoare pictura în ulei a lui Gheorghe Tătărăscu, aflat în plină maturitate artistică. Pictura plină de sensibilitate, în stil neoclasicist italian, este realizată în echilibru cu stilul arhitectonic, punând în valoare grandoarea Catedralei.

La sfinţirea din 23 aprilie 1887 a participat Regele Carol I, care a înzestrat Catedrala cu donaţii de mare preţ, lucru menţionat pe o placă de marmură aflată în pridvor.
Din 1889 a devenit loc de pelerinaj la moaştele cuvioasei Parascheva, aduse de la Biserica Trei Ierarhi, unde se aflau din 1641, din grija domnitorului Vasile Lupu. Funcţionează cu regim mănăstiresc, aici săvârşindu-se zilnic Sfânta Liturghie, acatistul şi paraclisul Sfintei Parascheva. Sute de credincioşi vin la milostiva ocrotitoare a Moldovei, precum şi la cele trei hramuri ale Catedralei:

Întâmpinarea Domnului, Sf. Gheorghe şi Cuvioasa Parascheva.

Dacă treceţi prin Iaşi, nu ezitaţi să treceţi pragul Catedralei Mitropolitane, acest simbol al spiritualităţii româneşti.

Narcisa DOHANOV
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 563



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI