Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Stresul hidric în perimetrele irigabile

În pofida promisiunilor de la începutul anului, întârzierile mari în declanşarea irigaţiilor produc în rândul ţăranilor o stare de adevărat stres hidric. Dificultăţile existente în organizarea şi funcţionarea unităţilor teritoriale pun în pericol toate culturile însămânţate mai ales în această primăvară. Producătorii agricoli acuză nu numai lipsa de conlucrare cu personalul care are datoria să asigure funcţionarea sistemelor de irigaţii, ci mai ales nepăsarea guvernanţilor în faţa pârjolului ce se aşterne peste cele mai roditoare câmpii.

Seceta pare a atinge dimensiuni fără precedent în sudul ţării, iar singura speranţă a ţăranilor stă în revărsarea norilor ce se perindă atât de înşelător. Deznădejdea creşte pe măsură ce dihonia îi dezbină pe cei care ar trebui să pună în funcţiune staţiile de pompare, să asigure energia electrică, dar mai ales fondurile bugetare pentru pornirea sistemului de irigaţii.

La capătul a două luni de secetă, pe canalele de irigaţii din unele zone n-a curs nici măcar 1 litru de apă, deşi în destule locuri ţăranii au aplicat în avans taxele stabilite, cheltuind pe deasupra bani mulţi pentru repararea a ceea ce s-a distrus în ultimii ani.

În mod normal, ar trebui să facem unele trimiteri la programul de udări pentru 2007, precum şi la realizările previzibile în această primă parte a anului. Ezităm să facem acest lucru, spre a nu ne supune penibilului. De aceea, în rândurile ce urmează supunem atenţiei opiniile unor producători şi personalităţi din agricultură, în ideea că vor fi receptate direct şi constructiv de către factorii cu putere de decizie.

Priorităţi aberante în Bărăgan

Inginerul Vasile Berbecel, preşedintele Asociaţiei Agricole din Smirna – Ialomiţa, afirmă că în cei 40 de ani de când lucrează în agricultură nu s-a întâlnit cu atâta dezorganizare şi nepăsare ca acum. În teritoriu, specialiştii şi ţăranii sunt pur şi simplu abandonaţi. Practic nu mai au cu cine discuta.

În perimetrele irigabile, culturile mor pur şi simplu din cauza secetei. Aceasta în condiţiile în care producătorii agricoli au plătit în avans taxele percepute de către cei care gestionează sistemele de irigaţii. „La întrebarea noastră: de ce nu ne dau apă? ei dau din umeri, aruncând vina unii pe alţii – spune ing. Berbecel. Ba că nu au sosit fondurile bugetare, ba că RENEl-ul întârzie să conecteze staţiile de pompare.

Cât este adevăr şi cât minciună în aceste motivaţii e greu de spus. Aberant este însă modul în care au stabilit ei priorităţile în această primăvară. Deşi se ştia din iarnă că vom avea parte de o secetă grea, domnii de la irigaţii au găsit de cuviinţă să direcţioneze puţinii bani pe care îi aveau spre sistemele de desecare, în care nu se afla niciun strop de apă“ – conchide Vasile Berbecel.

Ce se mai poate spune în faţa unor asemenea anomalii? Noi ne abţinem să dăm un verdict, întrucât este de datoria altora s-o facă. Şi aceasta foarte urgent!

Soluţii de forţă majoră

În condiţiile în care terenurile agricole situate în sistemul de irigaţii Piteşti nu au nicio şansă să primească apă, directorul general al Holding-ului Agrofam Feteşti, Ştefan Poenaru, s-a văzut obligat să renunţe la comanda de apă înaintată celor care gestionează sistemul şi să-şi redirecţioneze priorităţile spre culturile situate în incinta îndiguită, aici, cu forţe proprii şi eforturi materiale foarte mari.

Astfel, a organizat o amplă acţiune de udare a culturilor, apelând la sistemul de desecare. De câteva săptămâni, zi şi noapte, staţiile pompează pe canale apa din Dunăre, asigurând plantelor un regim hidric cât de cât acceptabil.

Nu este prima dată când oamenii din „baltă“ apelează la asemenea soluţii de forţă majoră, dar acum costurile sunt foarte mari. Ing. Poenaru este conştient de acest vis financiar, dar între aceste cheltuieli nefireşti şi a pierde total culturile, a ales prima soluţie.

Pagină realizată de Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 740֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI