Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Prognoză agrometeorologică

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 1-15 septembrie 2007 şi efectele asupra culturilor prăşitoare

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în cea mai mare parte a regiunilor agricole şi uşor mai caldă în cele din estul ţării. Regimul termic al aerului va prezenta valori medii diurne cuprinse între 12…22°C, apropiate de cele medii multianuale în majoritatea zonelor de cultură. Temperaturile maxime din aer se vor situa între 18…28°C, iar cele minime între 5…15°C, la nivelul întregii ţări. În zilele cele mai calde vor fi posibile valori maxime în aer ce pot atinge şi chiar depăşi 30°C, în special în regiunile sudice.

Sub aspect pluviometric, se prognozează cantităţi de precipitaţii în general normale, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În sud-estul ţării se întrevede un regim pluviometric deficitar, iar în zonele agricole nordice şi nord-estice, uşor excedentar.

Starea solului

În cultura neirigată de porumb, pe adâncimea de sol 0-100 cm se vor înregistra în continuare deficite accentuate de umiditate, fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi local, extrema semnalându-se pe aproape întreg teritoriul agricol, iar pe unele areale din sud-estul, sudul şi local în vestul ţării conţinutul de apă din sol va atinge limita coeficientului de ofilire. În restul teritoriului agricol, aprovizionarea cu apă a solului va fi satisfăcătoare şi local, apropiată de optim.

Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va menţine la valori deosebit de scăzute şi scăzute, suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică şi, local, extremă) extinzându-se în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În centrul, vestul şi local în estul teritoriului agricol rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.

Caracteristici fenologice

În condiţiile menţionate, procesele de maturare la culturile prăşitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui) vor fi mai intense, în special în jumătatea de sud a ţării. Ca urmare a stresului termic şi hidric din aer şi sol prelungit, îndeosebi în sudul, sud-estul şi estul ţării se vor extinde suprafeţele agricole unde se va semnala în continuare compromiterea parţială/totală a culturilor prăşitoare neirigate.

Pe terenurile irigate, în funcţie de data semănatului, porumbul va parcurge maturitatea lapte şi ceară în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar în zonele de cultură din jumătatea de sud a ţării maturitatea deplină. De asemenea, local în extremitatea de sud a Câmpiei Române, va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare încă de la începutul perioadei, în special la hibrizii timpurii şi extratimpurii.

La cultura de floarea-soarelui, în regim irigat se vor extinde suprafeţele recoltate în majoritatea regiunilor agricole, perspectivele de recoltă fiind scăzute îndeosebi pe terenurile afectate de seceta pedologică de lungă durată din sudul, sud-estul şi estul ţării.

Condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie - 20 octombrie) în condiţii relativ bune, în special în zonele agricole nordice şi centrale, iar în cele sudice sud-estice şi estice acestea se vor realiza cu dificultate, ca urmare a deficitelor mari de apă din sol.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea aplicării irigaţiilor pe terenurile afectate de seceta pedologică prelungită;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie - 20 octombrie), îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă, în stratul arabil al solului.

Director general, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: Rodica OPRIŞESCU, Oana OPREA, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 606



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI