Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Anemia (I)

„Cu o rată a anemiei de peste 50% la copiii sub 5 ani şi cu una de peste 40% la femeile însărcinate, se poate afirma că toţi copiii şi toate femeile însărcinate din România suferă de o carenţă de fier“. Am fi tentaţi să considerăm exagerată şi tendenţioasă aprecierea, dar dacă ea apare într-un document oficial, de maximă credibilitate („Raportul anual UNICEF, 2000“), merită să ne aplecăm asupra lui cu atenţie şi să încercăm să-i descifrăm cauzele şi, dacă se poate, să sugerăm şi oarece soluţii de îndreptare a situaţiei la nivel individual.

Contrar părerii multora, între anemie şi subponderabilitate nu există o legătură cauzală, de anemie suferind deopotrivă şi cei mai... „împliniţi“, şi cei care sunt „numai piele şi os“. Pentru a intra în categoria celor afectaţi de boală trebuie să îndeplineşti una sau amândouă dintre următoarele condiţii I) scăderea numărului de hematii (globule roşii) din sânge sub 4,5 milioane la bărbaţi, respectiv 4 milioane la femei şi II) scăderea nivelului hemoglobinei sanguine sub 90% la bărbaţi sau sub 80% la femei.

Ţinând cont de rolul de transportor al sângelui, consecinţa imediată este scăderea cantităţii de oxigen şi de substanţe nutritive ajunse la ţesuturi, ceea ce determină tulburări generale grave, precum: paliditate, ameţeli, tulburări de vedere, hipotensiune arterială, slăbiciune generală, adinamie (diminuarea activităţii motorii, determinată de slăbiciune musculară accentuată) sau chiar pierderea cunoştinţei.

Pentru asigurarea necesarului de oxigen, inima este supusă unui efort suplimentar, ceea ce determină, mai ales în condiţii de efort, palpitaţii, accelerarea anormală a pulsului (tahicardie), senzaţie de „sete de aer“ (dispnee).

În absenţa unor simptome particulare, avem tendinţa de a neglija boala sau de a atribui semnalele unor alte afecţiuni cu care fie că suntem „învăţaţi“, fie că nu le considerăm suficient de importante încât să ne capteze atenţia sau să ne îngrijoreze. Consecinţele nu vor întârzia să apară: astenie, tulburări de memorie, tendinţă de leşin, dureri precordiale, tulburări digestive (lipsa poftei de mâncare, constipaţie, flatulenţă). Adică DISCONFORT general, ce afectează grav calitatea vieţii, bucuria de a trăi!!

Cauzele anemiei sunt multiple:

a) pierderea unei cantităţi masive de sânge ca urmare a unor hemoragii externe mari sau a unor ulcere grave;
b) distrugerea patologică a hematiilor (în diverse afecţiuni, precum anemia hemolitică);
c) producerea în cantitate insuficientă a globulelor roşii (în urma unor disfuncţii la nivelul organelor hematogene din măduva spinării);
d) producerea deficitară a eritrocitelor, consecinţă a deficitului de fier (anemie feriprivă, întâlnită mai ales la femei, unde se mai numeşte şi cloroză) sau de vitamina B12 (anemie pernicioasă sau hipercromă) din organism.

Cum ne îngrijim?

Tratamentul este complex şi trebuie făcut exclusiv de medic, care poate recomanda, de la caz la caz, administrarea de produse antihemolitice (cu fier şi vitamine) sau transfuzii, de regulă, însoţite de unele măsuri complementare (dietoterapie, fitoterapie) şi de recomandări de prevenţie (suprimarea factorilor toxiinfecţioşi care au produs insuficienţa funcţională a măduvei spinării).

O alimentaţie potrivită unei asemenea situaţii trebuie să fie normo-calorică (individualizată sub aspectul vârstei, sexului, tipului de activitate practicat) şi echilibrată din punctul de vedere al aportului în aminoacizi esenţiali şi vitamine (C, complex B). Din ea nu trebuie să lipsească fructele (caise, piersici şi îndeosebi perele, creditate cu acţiune hematopoietică) şi legumele (salată, urzici, ştevie, sfeclă-roşie, morcov) proaspete, pâinea integrală, drojdia de bere, unele produse animaliere (ficat, muşchi prelucraţi prin fierbere sau prăjire uşoară la grătar), miere de albine (de mană – 100-150 g/zi în lapte, timp de 20-30 zile), polen (5-20 g/zi, în funcţie de vârstă, în cure de 1-2 luni, reluate în fiecare trimestru). Pentru a afla ce plante medicinale putem folosi în combaterea anemie nu pierdeţi numărul viitor al revistei.

Dr. ing. Radu STOIANOV, Institutul de Bioresurse Alimentare
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 613֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI