Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sate din România
Locuinţa de la ţară

Comună mare, cu peste 3.500 de suflete, înconjurată de păduri seculare şi aflată la mai puţin de 10 km de Ploieşti, Păuleştii reprezintă acum poate cel mai mare punct de atracţie, un veritabil magnet pentru toţi acei orăşeni care tânjesc după linişte, aer curat şi o oază de verdeaţă.

La Păuleşti - Prahova, în ultimii ani au apărut peste 500 de case de vacanţă.

Pentru aer curat şi linişte mii de orăşeni fug de la oraş la sate!

Primarul Dumitru Dincă, cadru didactic prin formaţie, citând din recenta monografie a comunei, realizată de un fiu al locului, ing. Ilie Constantin (autor şi al mai multor fotografii cuprinse în cartea sa dedicată comunei şi prezentată în această pagină), ne spunea că Păuleştii beneficiază de o aşezare binecuvântată prin natura sa generoasă - terenuri agricole, plantaţii vitipomicole roditoare, terenuri forestiere, toate însumând aproximativ 5.400 ha.

Sunt aici şi cursuri de apă, lacuri de agrement, căi de comunicaţie care facilitează strânse legături de natură economică, socială şi culturală cu Bucureşti, Braşov - prin DN1 şi viitoarea Autostradă Bucureşti-Braşov, dar şi cu multe comune şi oraşe din judeţ. În acelaşi timp, comuna oferă şi utilităţi suficiente - apă potabilă, gaz metan, canalizare. Motive ca tot mai mulţi orăşeni să se mute definitiv ori temporar aici, unde să-şi construiască locuinţe ori case de vacanţă.

De altfel, în ultimii câţiva ani, după cum ne spunea edilul-şef, s-au alăturat localnicilor circa 500 de orăşeni proveniţi în cea mai mare parte din Ploieşti, între care chiar şi primarul municipiului, Emil Calotă, precum şi câţiva parlamentari, şefi ai unor instituţii judeţene, directori de firme comerciale. S-au mutat aici şi mulţi bucureşteni, constănţeni, craioveni şi de prin alte părţi din ţară. Toţi şi-au ridicat case care mai de care mai arătoase, de parcă se învârt după soare, toate încadrându-se în arhitectura locului, cu elemente de modernitate îmbinate armonios cu cele săteşti specifice zonei Munteniei.

Cu unul-două şi chiar mai multe etaje, cu grădini chivernisite în jur, cu pomi şi viţă-de-vie, de atrag privirile trecătorilor. Se vede cum orăşenii au cam început să devină ţărani, să practice „în mic“ agricultura. Aflăm că, în curând, pe circa 10 ha de teren viran se va ridica un alt centru rezidenţial. Alături, dar mai ales de la intrarea în comună te întâmpină un şirag de centre comerciale, magazine, centre de odihnă şi recreere, cu pistă de bowling, care dau un farmec anume acestei pitoreşti localităţi prahovene. În vecinătatea aşezării există două impunătoare supermarketuri, alături de care ni se mai spune că vor fi realizate altele de acest gen.

Şi tot aici, alături de fabrici de produse lactate şi de construcţii metalice, de sticlărie, de termopane, de confecţii textile şi de alte profile, se preconizează realizarea altora. Important e şi faptul că în unităţile menţionate şi în altele şi-au găsit locuri de muncă peste 700 dintre localnici, şomajul ne mai fiind de mult o problemă.

Noi centre rezidenţiale

Primarul ne mai spunea că la Păuleşti se are în vedere realizarea de noi centre rezidenţiale, în perspectiva în care comuna se înscrie deja în circuitul preconizatei zone metropolitane Ploieşti, la care urmează să i se alăture şi alte încă şase comune din jurul municipiului.

În felul acesta vor putea fi accesate mai uşor fonduri UE pentru infrastructură şi protecţia mediului. Fapt care, cu siguranţă, va atrage tot mai mulţi orăşeni. De altfel, se aşteaptă ca aici să apară şi o serie de fermieri agricoli, cu atât mai mult cu cât, potrivit spuselor primarului, cam jumătate dintre terenurile agricole au fost vândute deja unor potenţiali investitori care au declarat că vor să realizeze fie culturi agricole cerute pe piaţa UE, fie să crească animale, să cultive pomi fructiferi sau viţă-de-vie, care altădată erau faima comunei.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 607֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI