Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Septembrie este luna culesului

Este luna culegerii roadelor pe care le-aţi îngrijit încă din primăvară. Legumele coapte dau de muncă gospodinelor care prepară bulion, zacuscă, murături pentru a avea o cămară bogată la iarnă. Gospodinele prididesc făcând gemuri, dulceaţă, opărind prune grase şi punând la uscat prune vinete.

Se scoate ceapa, usturoiul şi cartofii care se depozitează în lădiţe, într-un loc uscat.
În mica podgorie începe freamătul de toamnă! Se îndepărtează frunzele din jurul strugurilor şi vârfurile viţei, pentru a ajuta strugurii la coacere şi stocarea substanţelor nutrivite. Pe timp frumos şi uscat se începe recoltarea soiurilor foarte timpurii, după 10 zile a celor roşii şi, la sfârşit, a celor aromate. Dar nu vă grăbiţi să culegeţi. Asta în cazul în care dispuneţi de un număr de butuci care vă permite să şi vinificaţi. Altfel, strugurii se lasă pe corzi şi se consumă în stare proaspătă până toamna târziu.

Acum este vremea desfundatului adânc pentru înfiinţarea plantaţiilor de viţă-de-vie, precum şi momentul procurării substanţelor pentru stropirile din toamnă.

În grădină, locurile eliberate de culturi se sapă şi se îmbogăţesc cu gunoi fermentat. Între 11-15 septembrie (perioada de Lună nouă şi I pătrar) este ideal să înfiinţaţi culturi noi de usturoi, ceapă şi salată. Dacă plantaţi puţin mai adânc ca de obicei veţi avea brazde mari şi frumoase la primăvară. Dacă le şi acoperiţi cu folie, veţi avea „trufandale“ încă de la sfârşitul iernii.

Cum pregătim compostul vegetal?

Grădina e plină de resturi vegetale. Ar fi bine să le folosiţi pentru obţinerea unui bogat îngrăşământ natural, compostul. Pe un teren mai înalt din grădină, uscat şi situat la umbră, amenajaţi platforma pentru obţinerea compostului. De jur-împrejur, înconjuraţi cu un şanţ pentru scurgerea apei. La bază, asiguraţi cu scânduri late sprijinite în ţăruşi. Aici ridicaţi „movila“ din straturi succesive de resturi vegetale 20 cm, 10 cm de pământ şi tot aşa.

La bază puneţi rădăcini, tulpini, frunze de pomi, fructe stricate. Stratul de mai sus se acoperă cu dejecţii animale, iar deasupra se adaugă cenuşă, var, zaţ. Se acoperă deasupra şi pe părţile laterale cu pământ, paie, folie şi se fac găuri de aerisire care grăbesc fermentarea, cu ţevi PVC. (În vreme secetoasă se udă.)
Toamna următoare veţi avea o nouă sursă de îmbogăţire a solului din grădină.

Reginele pervazurilor

Dintre florile de ghiveci care ne-au încântat toată vara mă voi opri la trei regine ale pervazurilor: Episcia (Kohleria - cerceluşul australian), Fuchsia şi Gloxinia.

Episcia trebuie să stea în lumină, pentru a-i înflori toţi bobocii formaţi. După ofilirea florilor, se taie vârfurile şi se pun la înrădăcinat în apă ori direct în pământ pentru obţinerea unor noi plante. La sfârşitul toamnei, planta mamă este retezată la nivelul pământului, oprindu-se udările până la primăvară. Şi Fuchsia (cerceluşul) se tunde, lăsându-i-se două-trei noduri.

 Lăstarii se pun la înrădăcinat în apă. Gloxinia va înflori până în septembrie, urmând să intre, asemeni multor plante, în rapaus pe perioada iernii. Va fi lăsată neudată şi la întuneric până primăvara. Acum este momentul ideal de a o înmulţi, rupând frunzele mari pe care le vom planta direct în ghiveci.
Succes la flori multe!

Narcisa DOHANOV
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 742֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI