Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

O manifestare unică în ţară
Târgul expoziţional de miei şi pielicele karakul

Piaţa centrală a municipiului Botoşani a găzduit ediţia a doua a Târgului expoziţional de miei şi de pielicele karakul.

La manifestarea organizată de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Moldoovis“ au participat 43 de pasionaţi crescători din Botoşani, dar şi din judeţele Iaşi, Neamţ şi Suceava.

Numerosul public – cumpărători şi vizitatori – a admirat splendidele exemplare de miei, dar şi sutele de pielicele de karakul de mare frumuseţe expuse de crescători. Nu au lipsit, fireşte, caşul şi urda, muzica populară şi voia bună.

O deosebită animaţie la standul Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi – Botoşani. Iată ce ne-a spus domnul dr. ing. Ilie Chiorăscu, directorul unităţii: „E şi normal ca toată lumea care iubeşte aceste minunate animale să vină să ne vadă pentru că de la noi, de la Popăuţi, a plecat, ca să spun aşa, oaia Karakul.

După cum vedeţi, prezentăm exemplare de miei negri şi brumării, omologate încă din 1988, dar şi liniile maron, sur, roz şi alb, rod al muncii cercetătorilor de la staţiunea noastră.

Sperăm ca aceste ultime realizări să fie cât mai repede preluate de crescătorii pasionaţi ai acestei rase, iar noi să avem posibilitatea să ne desfăşurăm în continuare activitatea în ciuda greutăţilor prin care trecem toţi cei care lucrăm în cercetarea agricolă românească. După cum ştiţi, finanţarea acestei activităţi se face acum numai pe bază de proiecte. În ce ne priveşte, noi participăm şi am câştigat unele din acestea, fapt care ne-a permis să supravieţuim.

Din 2006, Ministerul Agriculturii a demarat programul sectorial, care ne va da posibilitatea ca până în 2010 să omologăm linia de Karacul sur care, prin frumuseţea sa, sunt sigur, se va bucura de aprecierea cunoscătorilor“.

Între participanţi şi Iosif Iordăchescu din satul Dacia, Botoşani.

— Aveţi miei frumoşi, negru şi brumăriu, şi multe pielicele deosebit de frumoase.

— Pielicele am cu mult mai multe pentru că nu am cui le vinde. Lâna nu se caută, iar caşul este plătit, de asemenea, la un preţ foarte mic. Într-un cuvânt, e din ce în ce mai greu să creşti oi.

— Şi totuşi, toţi cei care sunt aici continuă această activitate.

— Vreau să vă spun că eu sunt cioban din tată-n fiu şi nu cred că aş putea trăi fără oi. La fel şi ceilalţi oameni de aici şi, dacă până acum am rezistat, să ştiţi că aceasta se datorează numai dragostei pentru aceste animale. Înainte de 1989 trăiam bine şi am să vă dau un exemplu: un berbec bun costa cât o Dacie, iar acum aceste valoroase animale nu mai interesează.

— Dar subvenţia primită de la stat?

— Am început să primim câte 200 mii lei vechi pe cap de animal din 2006, ceea ce este foarte puţin. Dar am să vă spun că eu, ca şi ceilalţi crescători de Karakul de aici, nu am avea nevoie de subvenţie dacă am putea vinde pielicele la preţul pe care îl merită. Poate că intrarea în Uniunea Europeană ne va fi şi nouă de ajutor.

În mijlocul participanţilor, şi principalul organizator al manifestării, domnul ing. Mihai Pavel, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală - Botoşani: „Organizăm această manifestare, iată, în al doilea an, pentru a arăta celor interesaţi, dar şi iubitorilor de frumos această adevărată comoară care este oaia de Karakul. Vrem apoi să-i determinăm şi pe alţi doritori, în special oameni tineri, să se ocupe de această frumosă îndeletnicire. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să facem cunoscută această frumuseţe şi în afara ţării, să ajungem, dacă este nevoie, până la Bruxelles pentru a ne căpăta dreptul de a valorifica produsul muncii noastre în Uniunea Europeană.

Din 2005, cei care se ocupă de creşterea oilor Karakul s-au unit în Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Moldoovis“ Botoşani, al cărei preşedinte este domnul inginer Ionică Nechifor. „Ne-am asociat, ne-a spus domnia sa, pentru a avea o voce în apărarea acestei valori inestimabile care este oaia de Karakul.

Vrem să protejăm această rasă care, conform Conferinţei de la Rio de Janeiro, face parte din rasele pe cale de dispariţie, în stare critică sau vulnerabile. Rasa Karakul se încadrează în cea de a treia categorie şi v-aş aminti că Germania şi Austria, ţări cu tradiţie în creşterea acestei rase, au ajuns la efective de doar câteva sute de capete. Acest lucru e poate o şansă pentru noi, crescătorii din Botoşani, şi de aceea vrem ca vocea noastră să se audă până la Bruxelles“.

În încheierea ediţiei din acest an, toţi crescătorii au primit diplome de participare, iar lui Decebal Arnăutu din Târgu-Neamţ, Ionică Nechifor din Botoşani şi Ilie Sorinel Stoian din Răducăneni-Iaşi le-au fost înmânate diplome de excelenţă şi premii în bani.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 2908֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI