Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

IndAgra parcă n-a mai strălucit ca altădată

Una dintre explicaţii ar fi concurenţa exercitată de târgurile de specialitate sau de cele zonale aflate în expansiune. O altă cauză ţine de o anumită dezorientare a furnizorilor de tehnică şi tehnologie în ce ceea priveşte accesarea fondurilor structurale a căror scadenţă pare a fi la limita ultimului termen stabilit de Comisia Europeană.

În discuţie se află şi starea financiară deosebit de precară în care se află majoritatea fermierilor care, în urma calamităţilor naturale din acest an, şi-au pierdut vocaţia la creditele bancare.

Evident, pot fi invocate şi alte explicaţii. Cert este însă că ediţia IndAgra a păşit cu stângul încă din perioada pregătirilor. Reclama în jurul celui mai important eveniment agroalimentar a pălit în faţa interesului pe care IndAgra l-a stârnit până acum în rândul comunităţii de afaceri şi mai ales al vizitatorului de rând.

Încercând totuşi o abordare mai optimistă a manifestărilor de la IndAgra 2007, se cuvine precizat că, în plan internaţional, IndAgra a căpătat în acest an cea mai înaltă recunoaştere prin cooptarea sa în clubul select a celor mai reprezentative manifestări economice cu profil agrar.

Dincolo de această atestare se află însă adevărul că, în pofida unor absenţe notabile, la IndAgra şi-au dat întâlnire, direct sau indirect, companiile internaţionale catalogate a fi promotoarele progresului tehnic şi tehnologic.

Din acest punct de vedere se detaşează industria constructoare de maşini agricole, cea de instalaţii şi echipamente alimentare. Saltul impresionant l-au înregistrat exponatele zootehnice, prin realizările unui practician de excepţie, doctorul veterinar Vasile Pachiţanu, care a creat la ferma zootehnică din Zăneşti a SC TCE Trei Brazi prin metode genetice de ultimă generaţie un lot de animale de reproducţie ce poate fi socotit un unicat de excepţie în Europa.

După deschiderea oficială a manifestării expoziţionale „IndAgra 2007“, printre primele standuri vizitate de ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, a fost cel al revistei „Lumea Satului“.

Momentul a oferit prilejul unei mai atente informări privind conţinutul revistei, obiectivele ei şi calitatea informaţiilor transmise cititorilor.

După un lung dialog pe marginea importanţei revistei „Lumea Satului“ şi a presei de specialitate în general, ministrul a felicitat conducerea redacţiei pentru realizarea unei astfel de publicaţii, cu o grafică de excepţie, sugerând totodată o mai strânsă colaborare cu ministerul de resort şi instituţiile din subordinea sau conducerea acestuia, astfel încât informaţiile atât de necesare agricultorilor şi nu în ultimul rând oamenilor satului să ajungă în timp util şi detaliat la cei interesaţi.

Salonul alimentaţiei, între dezamăgire şi speranţă

Dacă saloanele de tehnică şi tehnologie agricolă au constituit până acum obiectul predilect al oamenilor de afaceri, salonul de alimentaţie a reprezentat „sarea şi piperul“ pentru vizitatorul de rând. Omul de rând s-a îndreptat spre IndAgra, mânat mai ales de curiozitatea de a vedea ultima generaţie de produse alimentare realizate la standarde europene. La faţa locului însă avea să aibă parte de o mare deziluzie.

Din raţiuni numai de ele ştiute, marile companii autohtone producătoare de astfle de produse au lipsit in corpore. Atitudinea n-a reuşit să compromită însă ideea organizării unui salon de alimentaţie. Lipsa lor a fost suplinită parţial de prezenţa unor producători de excepţie, dar mai ales de companiile naţionale şi internaţionale producătoare de tehnică şi tehnologie alimentară.

Evoluţia fascinantă a unei microîntreprinderi

Inginerul Dumitru SOLOMONESCU s-a lansat cu produsele lactate în 1992, pornind de la un atelier simplu, în care lucrau doar patru angajaţi. Ambiţia lui era să valorifice, în plan superior, o veche tradiţie de familie, de unde a preluat reţeta magică a fabricării caşcavalului.

Fapt este că firma SC Lacto Solomonescu este astăzi lider absolut pe piaţa internă a producţiei de caşcaval, unde deţine o cotă de 21%.  Ambiţia ing. Solomonescu este de a face din firma sa un etalon al calităţii nu numai în România, ci şi în Europa. El are de partea sa secretul unor metode tradiţionale pe care le transpune acum în reţete tehnologice.

În panificaţie, viitorul aparţine firmelor mici

Cel puţin aceasta este credinţa directorului general al Tehnoglob, Gheorghe TĂMAŞ. Domnia sa activează pe piaţa utilajelor din panificaţie de peste 15 ani, răstimp în care a dotat un număr impresionant de unităţi.

Potrivit ultimului său studiu de piaţă, şansa de dezvoltare a acestui sector este extraordinară, având în vedere numărul impresionant al fabricilor de tip familial care, pentru a putea face faţă competiţiei, se dotează cu utilaje ce reprezintă o premieră în România.

„Noi aducem de 15 ani utilaje pentru panificaţie de ultimă generaţie, din Franţa, spune domnul Tămaş, dar cumpărătorii au apărut abia în ultimii 5-6 ani. În general, dotăm supermarket-urile şi brutăriile mici. Fabrici mari nu prea mai există.

Oricum, viitorul îl reprezintă aceste unităţi mici şi veţi vedea în câţiva ani şi la noi fabrici de familie, care vând pentru câteva străzi!“

Noua „faţadă“ a conservelor

Aflaţi într-o decădere productivă îngrijorătoare, puţinii întreprinzători care activează în acest sector depun eforturi extraordinare pentru a răzbi printr-o ofertă calitativă de excepţie.

Patronatul Conservelor Romconserv a participat la IndAgra cu câteva firme reprezentative din industria de conserve, printre care Leader International Caracal, Conservfruct Bălţăteşti, Enculescu de la Turnu-Măgurele, Contec şi Agricom de la Tecuci, Şahprod Filipeştii de Pădure, Alex-Star - Curtea de Argeş, Râureni.

Industria de conserve din România produce mai mult de 100 sortimente. În prezent, majoritatea producătorilor se îndreaptă spre conservele cu mâncăruri gătite, numai bune de pus în farfurie, cum s-ar spune.

Agricultura ecologică, ca şansă europeană

Socotită ca a doua putere agricolă a Europei, România este în situaţia de a intra în competiţia comunitară mai ales prin potenţialul produselor naturale, pe care le poate furniza pe piaţa internaţională.

Dacă ar fi să judecăm din punctul de vedere al criteriilor de acreditare al acestor produse, România are cea mai mare şansă de reconversie de la agricultura chimizată la cea naturală.

Suntem ţara europeană cu cel mai scăzut grad de chimizare, ca să nu mai amintim că zona montană a României este cea mai curată din lumea dezvoltată.

Niciunde în lume nu există un fond pastoral atât de nepoluat ca în România. În pofida acestor demonstraţii ştiinţifice, România a reuşit să asimileze în sistemul de zootehnie ecologică doar 86.000 de ovine şi 10.000 de vaci pentru lapte, cifre ce reprezintă un bilanţ jenant faţă de realitate. Infime sunt şi suprafeţele de cereale acreditate, doar cu ceva mai mult de 16.000 hectare.

Mierea ecologică se face cu multă trudă

Dinu ONEA, produse apicole ecologice, Maramureş: „Am venit la IndAgra cu produse apicole ecologice 100%. Este o meserie pe care o moştenesc de la bunicul meu. La gust nu se simte o diferenţă, însă apicultura ecologică diferă faţă de cea fundamental tradiţională mai ales prin restricţiile supuse.

Apicultura ecologică este o afacere rentabilă, dar rezultatele se văd în timp. Păcat că în România nu beneficiem de nicio susţinere din partea statului.“

Tehnica şi tehnologiile viitorului

De departe, Salonul tehnicii agricole se desprinde a fi domeniul în care se realizează cele mai importante afaceri în cadrul Târgului IndAgra.

Lipsa unor lideri mondiali în materie de tehnică agricolă aproape că a trecut neobservată în faţa unei oferte impresionante.

Dominante au fost tractoarele de mare putere, în special cele de provenienţă străină.

Combinele, a doua forţă mecanică a agriculturii, aproape că s-au pierdut în multitudinea de maşini agricole aparţinând firmelor care au expus în cadrul Salonului de maşini agricole. Palidă, foarte palidă a fost oferta de maşini agricole purtând marca firmelor româneşti.

Tractoarele cu biodisel, o certitudine

Daniela Mailat, general manager Maşini Agricole Performante: „Modelele lansate aici reprezintă tractoarele anilor următori care, deşi sunt uşor de folosit, sunt compatibile 100% cu biodisel, au un consum redus de 100%, şi o transmisie performantă.

Ştim că fermierii aşteaptă fondurile structurale pentru a putea achiziţiona utilaje. Odată cu IndAgra. lansăm o noutate pentru fermieri: oferim soluţii financiare pentru modernizare exploataţii agricole şi dezvoltare de ferme. Consultanţa e gratuită garantăm 100% proiect FEADR şi asigurăm confinanţarea“
 
Mecanica Ceahlău SA, un lider naţional absolut

Ioniţă Adrian: „Am fost aici la toate ediţiile. Anul acesta suntem prezenţi în postura de lider naţional, distincţie atribuită în cadrul Topul Naţional al Firmelor.

Prezentăm o serie de maşini şi echipamente agricole în premieră: agregatul APSS, semănătoarea SUP21DK cu echipament Rider, maşina de afânat solul MAS 5 şi remorcile agricole SCR 120 T şi SCR 162.“

Agroexpert aduce cea mai mare combină

General manager Radu Lupu: „Noi am venit în România cu ceea ce numim «maşini serioase», maşini puternice, care să vină în ajutorul fermierilor. Respectând această deviză am adus aici cea mai mare combină din lume 680, cu o putere de 460 CP. Sincer, nu ne aşteptam la un interes prea mare din partea fermierilor, dar am putut constata că am avut mulţi vizitatori interesaţi de maşinile noastre.“

Maschio Gaspardo, la a cincea participare

Mirco Maschio, preşedinte: „Suntem la a cincea participare la această expoziţie internaţională pe care o consider cea mai importantă din România, un loc ideal de întâlnire cu fermierii.

Anul acesta am adus o gamă completă de utilaje pentru ciclul complet de lucrare a solului. La noi, fermierii, indiferent de mărimea exploataţiei, găsesc toate utilajele de care au nevoie, de la 1 m la 12 m, pentru orice tip de tractor. O noutate pentru România e o maşină pentru semănat direct în mirişte.“

Myo-O se reprofilează pe… tractoare

Andrei Mihailov: „Ca element de noutate avem tractoarele Belarus, produse în România, la Fabrica Rombel, înfiinţată anul acesta în incinta Semănătoarea. Tot o noutate este şi combina hidroficată – hidroficarea nu e o noutate pentru combinele Semănătoarea, ci soluţia adoptată pentru modelul actual şi suntem convinşi că e un model fiabil şi pe placul agricultorilor.“

SC Tehnofavorit SA, un partener credibil

Viorel Haitău: „Oferta la acest târg pentru gama de produse pe care le oferim fermierilor este deosebit de mare şi variată. Cred că, dacă se va rezolva problema finanţării pe baza fondurilor nerambursabile, o să avem succes.
Am adus în premieră maşini de erbicidat ce au în dotare instalaţii asistate de computer pentru dozarea pesticidelor.“

MAT Craiova promovează o nouă generaţie de tractoare

Livian Andrei: „Promovăm acum o nouă generaţie de tractoare. Este vorba de 81 CP, cel de 61 CP (o noutate absolută) şi cel de 54 CP, pe care îl fabricam şi înainte, dar acum vine cu o nouă echipare şi design. Venim şi cu o gamă obişnuită de utilaje agricole.“

Imaginea zootehniei virtuale

Vizitatorul care a avut intuiţie de a intra în standul ce adăpostea „colecţia“ de animale expusă de către SC TCE Trei Brazi nu avea cum să realizeze că se află într-un loc unde se pun bazele zootehniei virtuale a României.

Exemplarele de o frumuseţe rară se constituie în unicate ale căror performanţe depăşesc nivelul genitorilor din care s-au zămislit. Cu asemenea exemplare se poate câştiga astăzi orice paradă zootehnică din lume.

Fapt este că standurile zootehnice au reuşit să expună la IndAgra animale ce depăşesc cu mult starea generală a şeptelului din România.

Big Dutchman – o companie tare dragă avicultorilor

Compania germană Big Duchman – lider mondial în materie de instalaţii şi echipamente pentru creşterea păsărilor – s-a dovedit a fi de-a lungul anilor cel mai performant partener de afaceri pentru toţi acei manageri români care au apelat la serviciile acesteia. Germanii au avut şi şansa de a găsi la noi un „neamţ“ român, în persoana dlui Dan Bosoancă, care, înainte de a fi un profesionist de excepţie, s-a dovedit a fi un „excelent moderator“ în derularea afacerilor.

La Matca se cresc nu numai legume, ci şi vaci frumoase

Gavrilă Tuchiluş, general manager SC Agrimat SA Matca, Galaţi: „Avem o fermă cu un efectiv de 700 de capete, dintre care 300 sunt vaci de lapte. Avem exemplare care au depăşit 70 l de lapte pe zi. Sunt animale de performanţă, obţinute cu o genetică americană. Anul trecut, media obţinută la ferma noastră a fost de 9.380 de litri de lapte.“
                             
Doi oieri îşi evaluează şansele

Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad: „Viitorul crescătorilor de oi este sumbru. Când ajungi să produci, nu mai poţi vinde, când e să ne acredităm la organismele europene, suntem abandonaţi.“

Ionică Nichifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Botoşani: „În România, sprijinul financiar acordat crescătorilor de ovine este extrem de mic şi ei nu pot concura cu fermierii din Uniunea Europeană.“

Genetica, o mare şansă

Ioan Ladoşi, director operaţiuni PIC: „Genetica animală este oferta firmei noastre. Materialul seminal este de origine americană, britanică şi canadiană pentru rase de lapte şi carne. Elementul de noutate din acest an este că, pe lângă genetica pentru porc, vrem să dezvoltăm şi sectorul destinat geneticii bovine.“
Alina Garabet, medic veterinar, A.L.M. Genetic: „Firma noastră se ocupă de tot ce ţine de managementul unei ferme de vaci sau de capre. Importăm din Franţa două rase de capre: Zanen şi Alpină. Costul unui exemplar ajunge la 380 de euro. Înfiinţarea unei ferme de capre, cu un efectiv de 100 de capete de animale, poate valora aproximativ 100.000 de euro. O astfel de investiţie se poate amortiza în aproximativ 2-3 ani.“

Pentru un comerţ civilizat

În paralel cu IndAgra la Romexpo s-au organizat încă două expoziţii, destinate în primul rând specialiştilor din comerţ: Expoziţia internaţională pentru ambalaje, materiale, maşini şi echipamente specifice - ALL PACK şi Expoziţia internaţională pentru dotarea magazinelor, prezentarea mărfurilor şi promovarea vânzărilor – PROSHOP.

ALL PACK – Cea de-a IX-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale pentru Ambalaje, Materiale, Maşini şi Echipamente Specifice - ALL PACK a ocupat anul acesta o suprafaţă de peste 4.500 mp, aliniind aproximativ 200 de firme din 18 ţări, respectiv Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Spania, SUA, Turcia, Ucraina şi Ungaria.

Tematica expoziţiei a cuprins: materiale, produse, maşini şi dispozitive pentru producerea ambalajelor, pentru ambalat, pentru manipulare, depozitare şi alte operaţiuni adiacente ambalării.

În cadrul ALL PACK, Romexpo în colaborare cu Asociaţia Patronală a Prelucrătorilor de Mase Plastice – ASPAPLAST a organizat Interplast Expo – Expoziţie internaţională pentru industria de mase plastice, la care au participat 35 de firme din 5 ţări: Belgia, Germania, Italia, România şi Ungaria. Principalele exponate au fost ambalajele pentru industria alimentară (obiecte de uz casnic şi gospodăresc, folii pentru industria de construcţii şi agricultură, produse pentru industria auto etc.).

PROSHOP – Cea de-a VIII-a ediţie a expoziţiei internaţionale pentru dotarea magazinelor, prezentarea mărfurilor şi promovarea vânzărilor a reunit 32 de expozanţi din România şi Austria.

Ea a avut ca tematică mobilier specific pentru comerţ, sisteme şi materiale de construcţie, echipament tehnologic şi comercial, echipament frigorific pentru comerţ, etichetare şi marcare, hardware şi software pentru magazine, comunicaţii, echipamente climatizare, sisteme de securitate, promovarea vânzărilor, întreţinerea spaţiilor comerciale, uniforme pentru personal, transport şi depozitare, servicii de reparaţie şi întreţinere.

PROSHOP este singura manifestare expoziţională cu profil de retail din România.

Pagini realizate de:
Valentina ŞOIMU, Delia CIOHODARU, Camelia Moise, Dana DUMITRIU, Adrian NEDELCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 4022֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI