Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Comuna Oancea, la graniţa dintre „două Românii“

Cum treci Siretul, înaintând spre hotarul de Răsărit, ajungi la o troiţă din lemn închinată memoriei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. În spatele său se cască o vale până aproape de Prut. Oare de câte ori nu va fi venit bătrânul şi viteazul domn al Moldovei aici şi va fi scrutat cu privirea-i întregul ţinut al Moldovei, înainte de se fi pus, cu răzeşii lui, stavilă în calea tătarilor ori otomanilor? Şi oare ce-o fi simţit, câteva secole mai târziu, mareşalul Ion Antonescu, când, privind înspre lacrima românităţii, Basarabia, s-a întors către ai săi, rostind celebra comandă: „Soldaţi, vă ordon treceţi Prutul!?“.

Suntem la Oancea, localitate situată în extremitatea estică a Galaţiului. Dincolo de străvechea aşezare moldavă şi, mai ales, de Prut încep dorurile noastre, ale românilor.

Comuna Oancea este situată la 56 km de Galaţi, oraşul reşedinţă de judeţ, pe DN 26, într-un cadru natural deosebit. Dacă în stânga drumului, ce taie în două localitatea, natura a aşezat dealurile line ale Covurluiului, în schimb, în partea dreaptă, se înfăţişează în toată splendoarea ei Balta Şovârca, care, potrivit primarului comunei Victor Chiriloaie, nu e totuşi a oncenilor. „Peste 400 ha de baltă, care aparţineau de drept răzeşilor onceni ai lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, au fost luate de comunişti.

„De câteva zile am depus la Compania de Piscicultură, condusă de Corneliu Popescu, documentaţia pentru semnarea protocolului de retrocedare către moştenitori a acestor suprafeţe de baltă, care conform legii trebuie să fie păstrate unitare şi să fie exploatate în continuare. Şi asta ar fi ca o speranţă de bine pentru onceni, fiindcă balta reprezenta, în primul rând, o sursă de hrană, de păşune pentru animale, dar şi de stuf pentru construcţii şi acoperişuri“, a precizat primarul localităţii gălăţene.

„Pe noi ne ţine aici, în Primărie, obligaţia faţă de amintirile trecutului. Am venit să mai schimbăm ceva din prezent şi poate din viitor, dar este cumplit de greu“
Victor Chiriloaie, primar.

Oancea, în date statistice

Numele satelor aflate în administraţie: Oancea, Slobozia Oancea. Suprafaţa: 4.725 ha. Intravilan: 130 ha. Extravilan: 4.595 ha (650 ha de păşune). Populaţie: 1.583. Nr. gospodării: 626. Nr. locuinţe: 730. Sector zootehnic: 280 de bovine, 2.600 ovine, 300 cabaline, 900 porcine, 16.000 păsări.

Sat european cu bani asiatici

Printre cei 20 de câştigători ai concursului „Satul românesc, sat european“, organizat în 2005 de către Delegaţia Comisiei Europene în România, s-a numărat şi comuna Oancea. În final, oamenii de aici au reuşit să implementeze aici un proiect, „Minisistem de irigaţii pentru culturile agricole“.

Valoarea totală a acestuia a fost 75.000 de euro, sumă oferită de Ambasada Japoniei la Bucureşti. „În runda aceea trebuia să ne lăudăm cu o realizare. Am scris proiectul, având sprijinul unui mare grup de onceni. Străinii apreciază când românii se unesc pentru a face ceva trainic. Asta e şansa noastră. Şi, ca un fapt inedit, Jonathan Scheele a ţinut să sublinieze că acordă diploma pentru perseverenţa grupului nostru şi pentru nediscriminare, fiindcă am ajuns să fim sat european cu fonduri asiatice“, a precizat Victor Chiriloaie.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR18, 16-30 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 960



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI