Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Infozoovet
Calitatea cărnii de porc (II)
Factorii de influenţă

2. Factorii genetici au un rol foarte important (40-48%) asupra indicilor organoleptici şi tehnologici ai cărnii. Aceşti factori de influenţă pot fi grupaţi astfel: Genele majore (N/n, RN-/rn+); Tipul genetic; Efectul selecţiei pentru calitatea carcasei.

Genele majore

S-au identificat 2 gene majore care influenţează caracterele de calitate a cărnii la porcine, şi anume:

• Gena sensibilităţii la halotan (N/n sau Hal) care controlează sensibilitatea la stres a porcinelor, influenţând totodată şi unele caractere de producţie precum procentul de carne în carcasă, dar şi rapiditatea scăderii pH-ului cărnii după sacrificare, condiţionând astfel apariţia cărnii PSE.

• Gena RN-/rn+ controlează procentul de glicogen muscular şi, în consecinţă, influenţeaza pH-ul cărnii, determinând scăderea acestuia la 5,5, după 24 ore de la sacrificare.

Influenţa tipului genetic

Studii efectuate, de peste 25 ani, în ţările din Comunitatea Europeană, au stabilit că influenţa rasei asupra calităţii cărnii de porc poate fi sintetizată conform tabelului nr. 1. (vezi revista)
Rezultatele unui test efectuat la SC Romsuintest Periş în scopul stabilirii influenţei tipului genetic al vierului terminal asupra calităţii cărnii la produşii comerciali, când scroafa este de tipul MA x L, sunt prezentate în tabelul nr. 2. (vezi revista) Rezultatele din tabel evidenţiază superioritatea rasei LS 345 Periş şi în privinţa indicilor de calitate a cărnii.

Efectul selecţiei pentru calitatea carcasei

Numeroase experimente efectuate în Europa şi America au semnalat că există o relaţie negativă între dezvoltarea musculară şi calitatea cărnii. Această relaţie a fost explicată prin efectul selecţiei pentru reducerea stratului de grăsime la porcine, care a determinat reducerea grăsimii intramusculare, grăsime responsabilă de suculenţa, frăgezimea şi aroma cărnii.

Rezultatele respective au impus modificarea metodologiei de selecţie în multe ţări avansate din punctul de vedere al selecţiei pentru procent de ţesut muscular. Astfel, în ţările respective, alături de criteriile clasice de selecţie (viteza de creştere, % de ţesut muscular, consumul specific) au fost incluse şi criterii de apreciere a calităţii cărnii (de exemplu, în Danemarca, grăsimea intramusculară, iar în Franţa, pH-ul cărnii).

Bibliografia la autor,
Dr. Aurelia Cuc,
SC Romsuintest Periş SA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 1222



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI