Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

„Natura şi sănătatea“
Boli de sezon

Caracteristice sezonului rece sunt guturaiul, răceala sau coriza. Cei mai expuşi sunt copiii şi persoanele în vârstă, mai ales cei cu afecţiuni cronice ale aparatului respirator.
De la început trebuie să facem o distincţie între o simplă răceală sau guturai, care se manifestă prin inflamaţia acută a foselor nazale, strănut, scurgeri nazale, tuse uşoară, stări de obicei febrile şi viroze.

Mult mai grave sunt virozele respiratorii, respectiv gripa care se manifestă prin temperaturi ridicate de 38-39°C sau chiar mai mult, prin dureri musculare şi articulare, dureri de cap, fenomene digestive variate, congestie bronhopulmonară etc.

Prima recomandare în acest caz este să vă adresaţi medicului de familie sau unei clinici de specialitate. Orice abatere de la această regulă poate avea consecinţe uneori fatale.

Dar cel mai important lucru este de a preveni atât guturaiul, cât în special gripa. Aceasta se realizează prin vaccinările clasice sau prin imunostimulante din plante medicinale cu acţiune antivirală, cu spectru larg, de tipul imunogripului din Echinacea purpurea, standardizat, conţinând 0,25% minimum polifenoli exprimaţi în acid cafeic. Acestea se administrează pe cale orală (bucală) sub formă de picături, în funcţie de vârstă. Această specie, originară din America de Nord, a fost aclimatizată şi introdusă în cultură şi la noi, în zona Clujului, în urmă cu cel puţin 15 ani.

La ora actuală sunt mai multe specii de plante care conferă efecte imunostimulante prin intensificarea fagocitozei, prin înmulţirea leucocitelor ce au acţiune antivirală, spre deosebire de antibiotice, care au numai acţiune antibacteriană.

Fiind vorba de gripă, specifică sezonului rece, mai fac câteva recomandări. Foarte importantă este şi alimentaţia adecvată. Aceasta trebuie să conţină iarna mai multe calorii care provin din hidrocarbonate, grăsimi şi proteine decât vara. În special mai multe vitamine, luate zilnic, în special vitamina C şi cele din complexul B şi multiminerale.

Altă recomandare este îmbrăcămintea adecvată, în special pentru copii. Din instinct matern exagerat, multe mame îşi „înfofolesc“ copiii exagerat, în timp ce-i plimbă în cărucior sau pe jos. Aceştia transpiră şi sunt mult mai expuşi răcelilor sau gripei.

O ultimă recomandare este evitarea spaţiilor închise, aglomerate, din sălile de spectacole, şcoli sau mijloace de transport în comun. Printr-un strănut neprotejat virusurile gripale se transmit imediat.

În ţările civilizate, cei afectaţi de gripă poartă măşti pentru a-şi proteja semenii.

Acad. Ovidiu BOJOR
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 200

Vizualizari: 645



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI