Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La orizont, o nouă instituţie

În viaţa şi activitatea satelor se pare că va mai apărea o instituţie: Camera agricolă. Ea va fi organizată pe structurile Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă şi va avea rolul de informare şi reprezentare a agricultorilor.

E greu de spus acum dacă va fi „aceeaşi Mărie cu altă pălărie“ dar, după spusele ministrului Remeş, personalul Camerelor agricole va proveni în proporţie de 20% din rândul aleşilor locali (primari, consilieri), 60% vor fi reprezentanţi ai producătorilor agricoli, iar 20% reprezentanţi ai comunităţii locale, desemnaţi prin alegere liberă dintre locuitorii comunei.

Aşadar, nu se schimbă doar numele, respectivele camere urmând să aibă o activitate mult mai complexă. Deosebit de important este că producătorii agricoli vor avea un rol mai mare în activităţile specifice acestora, precum şi unul de reprezentare. Cât va fi posibil, pentru că se ştie că „interesul meu“ este înaintea „interesului nostru“, poate că atunci când acestea vor coincide va fi bine şi comunităţilor locale.

De asemenea, se doreşte ca aceste structuri să fie autonome şi să funcţioneze în plan local sau zonal. Dar faptul că vor funcţiona pe bani de la buget – cel puţin în parte – va ştirbi cu siguranţă din amintita autonomie. Şi pentru că veni vorba de bani, o parte din ei vor proveni şi din „vânzarea“ consultanţei. „Trebuie să învăţăm odată că totul se plăteşte“, a ţinut să precizeze ministrul agriculturii.

Şi încă ceva, Camerele agricole pe care le-a vestit deunăzi conducerea ministerului sunt doar în stadiul de proiect. Ministrul Traian Remeş îşi doreşte ca acesta să capete forma unei ordonanţe de urgenţă pentru că, altfel, domnia sa se îndoieşte că în
anul 2009, când ar trebui finalizată reorganizarea amintită, acest lucru se va întâmpla.

Adrian NEDELCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 662֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI