Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

2007- an de referinţă pentru consumatorii de vin

Directorul general al Patronatului Vie-Vin, Ovidiu Gheorghe, susţine că, din punct de vedere cantitativ, producţia de vin va fi apreciată la nivelul celei obţinute în 2006, dar calitatea va fi una de referinţă pentru viticultura românească.

Dacă podgorenii vor reuşi să recolteze rapid rodul plantaţiilor viticole, atunci putem spune că 2007 poate fi socotit unul de excepţie nu numai în marile podgorii ale ţării, ci şi în plantaţiile micilor producători, care realizează 60% din producţia de vin a României.

Concludente în susţinerea acestor evaluări sunt opiniile reprezentanţilor producătorilor de vin, exprimate de una dintre cele mai importante personalităţi în domeniu, Ovidiu Gheorghe.

Invitaţie la un consum alimentar sănătos

V.Ş.: Domnule Ovidiu Gheorghe, există opinii potrivit cărora randamentul strugurilor va fi destul de scăzut anul acesta.

O.G.: Anul de producţie 2007 va fi excelent din punctul de vedere al calităţii, bineînţeles datorită acumulării de zahăr din struguri. Cantitativ, probabil se va înregistra o uşoară diminuare faţă de 2006. Estimăm totuşi o producţie de cca 5,5 mil hl, cu 10% mai mică decât anul trecut.

Repet, din punct de vedere calitativ anul acesta va fi unul de referinţă pentru vinul românesc şi recomand tuturor consumatorilor să achiziţioneze vin produs în 2007.

Suntem a şasea putere a Europei

V.Ş.: Cine sunt cei mai importanţi producători din cadrul Patronatului Vie-Vin şi care este aportul lor la realizarea producţiei de struguri şi vin?

O.G.: Contribuţia lor la producţia de vin comercializat în România este de peste 80%, deoarece includem toţi marii producători de vin care au cotă de piaţă.

V.Ş.: Ce loc ocupăm în Europa din punctul de vedere al producţiei de vinuri?

O.G.: Locul 5 ca suprafaţă (după Spania, Italia, Franţa şi Portugalia) şi locul 6 ca producţie.

V.Ş.: Care este raportul între preţul vinului pe piaţa internă şi preţul vinului exportat?

O.G.: Cererea de vin pe piaţa românească este acoperită de oferta autohtonă; România nu exportă la un preţ mediu ridicat şi acest lucru se datorează faptului că nu suntem o ţară brand pe piaţa mondială a vinului.

V.Ş.: Cum este posibil ca o serie de vinuri ştiute ca fiind foarte slabe calitativ să ajungă totuşi pe rafturile marilor magazine?

O.G.: Nu este corectă afirmaţia vin ieftin = vin slab (calitativ) = periculos. Oferta este strâns legată de cerere, dar putem vorbi de băuturi aromatizate pe bază de vin, care sunt foarte ieftine, îmbuteliate la PET. Acestea nu prea au legătură cu vinul şi induc în eroare consumatorul.

V.Ş.: Există o strategie de promovare a vinului românesc şi cum se derulează ea?

O.G.: Greu… cu strategiile în România. Dar, aşa cum spuneam, ne propunem să reabilităm patrimoniul viticol, beneficiind şi de sprijinul Uniunii Europene.

V.Ş.: Vă rugăm să nominalizaţi marii investitori din sectorul vitivinicol.

O.G.: De la început vreau să precizez că suntem într-o competiţie adevărată pentru modernizare. Îmbucurător este că principalii actori sunt tocmai marii producători: Murfatlar, Vincon, Jidvei, Cotnari, Recaş, Domeniul Coroanei-Segarcea etc.

V.Ş.: Avem, de fapt, capital străin în viticultura românească? De unde provine şi unde este investit?

O.G.: Să vă enumăr doar câteva: SERVE CEPTURA – Franţa; VINARTE – Italia; ALOVIN MĂCIN – Bielorusia; RECAŞ – Marea Britanie; CRAMELE HALEWOOD – Marea Britanie; SARICA NICULIŢEL – Spania; CARL REH – Germania: CORCOVA – Franţa şi lista poate continua.

• Piaţa vinului în România este estimată la peste 300 milioane de euro şi este susţinută mai ales de vinurile nobile obţinute din marile podgorii.

• Cota de piaţă a micilor producători, care fac vin pentru autoconsum sau vânzare locală, reprezintă 60% din cele 5,5 milioane de hectolitri estimaţi a se obţine în 2007.

• Există speranţa că, în 2008, România va reveni puternic pe piaţa internaţională prin calitatea de excepţie a vinurilor pe care le va produce în această toamnă.

• În lupta acerbă pentru recucerirea pieţei externe, România are în faţă concurenţa noilor puteri viticole, dar oferta acestora se adresează păturilor mai sărace din Europa, care în Occident sunt în continuă creştere.

• Un atentat la adresa vinurilor româneşti pe piaţa internă îl reprezintă produsele alchimiştilor, care dezvoltă în România cea mai neagră piaţă din Europa în acest domeniu.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2007

Vizualizari: 931



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI