Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pensiunile agroturistice, o afacere de viitor

Cu prilejul Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus 2007“, manifestare ce are loc în fiecare an la Focşani, a fost prezent şi de această dată un târg al meşterilor populari iniţiat de ANTREC Vrancea. Acolo l-am reîntâlnit pe Vasile Boştiog, vicepreşedintele ANTREC România şi preşedinte al euroregiuniii sud-est.

Anul acesta au participat la târg creatori de artă populară din şase judeţe. Pe lângă exponatele artistice s-a organizat şi un stand de gastronomie naţională.

Rep.: Care au fost cele mai atrăgătoare produse de la acest stand?

V.B.: I-au atras pe toţi pastrama, cârnăciorii, sărmăluţele în foi de viţă şi pârjoalele moldoveneşti prezentate de agropensiunile Bolovani şi Balcan, iar produsele de peşte de pensiunea Laura din Lepşa. Totul a fost stropit cu vinuri de soi expuse de Casa Bolovan, Crama Domeniile Stănescu (Vârteşcoi) şi Dragomir Coteşti.

Rep.: Credeţi că vinul vrâncean poate să-i tenteze şi pe turiştii străini?

V.B.: Sigur că da. Podgoriile Coteşti, Panciu şi Odobeşti sunt renumite peste hotare. Important pentru noi este să promovăm vinurile de soi din colecţii particulare, ai căror posesori deţin linii de îmbuteliere proprii. Cel mai nou este Vinul monahului realizat pe Domeniile Stănescu. Respectivele licori au etichete personalizate şi sunt vinuri cu denumire de origine controlată.

Rep.: Mi-aţi vorbit numai despre Vrancea. Ce face ANTREC-ul în celelalte judeţe?

V.B.: La fel ca aici, şi la sediul celorlalte euroregiuni sunt formate echipe de consultanţi, care derulează proiecte de turism rural. Aceste proiecte vor consuma fondurile primite din partea UE până în 2013, destinate extinderii şi dotării pensiunilor deja existente şi înfiinţării altora noi. De curând, am fost solicitaţi să sprijinim înfiinţarea de pensiuni agroturistice în Republica Moldova.

Rep.: Ce condiţii oferă pensiunile?

V.B.: Se oferă turiştilor produse proaspete şi condiţii de cazare bune. Acestea sunt ilustrate de numărul de margarete al pensiunii. Iar proprietarii lor, în funcţie de competenţă şi serviabilitate, primesc papioane.

Sunt pensiuni de două margarete, care au administratori de cinci papioane şi invers. Agroturismul este o afacere de viitor care se dezvoltă pe orizontală.

Respectivele pensiuni au gospodării proprii cu animale şi păsări ce pot oferi produse ecologice. În funcţie de dezvoltarea infrastructurii, agropensiunile se înmulţesc în anumite zone  turistice cum ar fi Lepşa, unde se face legătura între Focşani şi Braşov.

O dovadă că acestea sunt solicitate este faptul că locurile pentru Revelionul din acest an sunt deja ocupate.

Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 919



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI