Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Irigarea prin picurare

Deoarece anul acesta precipitaţiile în timpul iernii au fost foarte scăzute, se va simţi tot mai mult efectul secetei odată cu venirea primăverii. Acest efect poate fi deosebit de dăunător pentru plantele din grădina noastră. Iată de ce vă propunem o metodă de irigare care, pe lângă faptul că vă va scuti de necazurile secetei, poate să vă aducă şi o serie de alte avantaje.

Irigarea prin picurare permite controlul umidităţii în sol, al dozelor de îngrăşăminte care se aplică, al bolilor şi dăunătorilor.

Distribuţia localizată a apei la suprafaţa solului se face punctiform, în sistemul picătură cu picătură, pe o perioadă îndelungată de timp.

Avantaje:

• fiecare plantă în parte poate primi cantitatea necesară de apă şi substanţe nutritive;

• alimentarea plantelor cu apă şi substanţe nutritive se face constant, astfel încât cultura să le aibă asigurate permanent. În aceste condiţii, planta consumă un minim de energie pentru procurarea apei şi a hranei;

• consumul de apă pentru irigaţie şi substanţe nutritive este mai redus cu 20-40%, datorită uniformităţii şi randamentului ridicat (90-96%) şi reducerii pierderilor prin evaporaţia din sol şi aer;

• alimentând cu apă numai zona rândurilor de plante, spaţiul dintre rânduri rămâne uscat, ceea ce permite executarea lucrărilor agricole în condiţii bune, înmulţirea buruienilor fiind mult diminuată;

• udarea directă a solului, fără umezirea plantelor, împiedică apariţia şi înmulţirea bolilor şi dăunătorilor. Se micşorează sau se evită unele tratamente chimice, ceea ce împiedică poluarea recoltelor;

• este singura metodă de udare care permite automatizarea totală, datorită reglării precise a debitului şi a presiunii apei, precum şi declanşării udării pe baza informaţiilor înregistrate de tensiometre cu privire la umiditatea solului.

Dezavantaje:

• Obturarea picurătoarelor, favorizată de secţiunea redusă de scurgere. Se consideră că, dacă tubul de curgere al picurătorului are diametrul sub 0,5 mm, prezintă o mare susceptibilitate la obturare, dacă diametrul este cuprins între 0,5-1,0 mm pericolul de obturare este mediu, iar dacă diametrul este de 1,00 mm sunt puţine şanse ca picurătorul să se obtureze.

 • Costul ridicat al instalaţiei. Irigarea prin picurare este o metodă de udare şi, în acelaşi timp, un tip de amenajare care solicită o investiţie specifică ridicată la unitatea de suprafaţă.

 Pentru a fi rentabilă, instalaţia de udare prin picurare trebuie să aibă în componenţa sa dispozitive de protecţie şi control al calităţii apei, aparatură de măsură şi control al presiunii şi volumelor de apă distribuite în reţea, echipamente care să permită aplicarea unor tratamente chimice şi a fertilizărilor prin apa de irigare şi echipament de udare care să se adapteze la condiţiile de cultură şi relief cu asigurarea udărilor de calitate. Instalaţia de udare trebuie să fie fiabilă şi cu o durată de viaţă a componentelor de minimum 5-10 ani în condiţii bune de exploatare.

La noi în ţară, în ultima vreme există numeroase firme care distribuie echipamente de irigare prin picurare, costurile fiind diferenţiate în funcţie de firma producătoare şi de firmele care le comercializează. Totuşi, la un calcul aproximativ al materialelor care vă sunt necesare, se poate spune că investiţia iniţială vă costă aproximativ 6.000 RON/ha.

Şef de lucrări dr. Viorica LUCHIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 6742



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI