Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Carennac, spaţiul contradicţiilor

Mică localitate a comunităţii Communes du Pays Haut Quercy-Dordogne ce se află în departamentul Lot, Carennac se găseşte în mijlocul unei regiuni pline de siteuri istorice şi curiozităţi naturale de importanţă majoră, printre care prăpastia Padirac şi locul de pelerinaj Rocamadour.

Scăldat de apele râului Dordogne, satul e adunat parcă de jur-împrejurul unui castel şi a unei mănăstiri pe jumătate gotică, pe jumătate romană. Una dintre frumuseţile acestui loc este cu siguranţă cea arhitecturală: Carennac a reuşit să-şi conserve în totalitate aspectul său medieval.

Din punct de vedere geografic, Carennac prezintă o particularitate aparte: valea râului Dordogne este completată de o întinsă masă de piatră, partea nodică a Causse de Gramat, cu un aspect ce poate părea trist: o zonă gri formată în totalitate din piatră. Din loc în loc, creşte iarbă, hrană ideală pentru oile şi caprele ce populează platoul. Peisajul, în ansamblul lui, emană o frumuseţe liniştită şi austeră.

Satul se înalţă pe ultimele pante ce domină cursul acestui râu, într-un cuib de verdeaţă contrastant cu ariditatea peisajului înconjurător. În depărtare, spre nord, se zăresc munţii Corez.

Văzut de sus, de pe pante, Carennac prezintă toate caracteristicile unui sat tradiţional, senzaţie ce se accentuează odată ce cobori să te plimbi pe străduţele sale. Mai toate casele au păstrat ferestrele în ogivă şi porţile gotice, cu deschiderile scărilor interioare în stilul Renaşterii, adevărate opere ale unei arte rafinate, neinfluenţate de arta tradiţională. Situat nu foarte aproape de marile trasee turistice, satul poate oferi un sejur relaxant şi odihnitor iubitorilor de istorie şi artă.

Acestora li se pune la dispoziţie o reţea de hoteluri de calitate, luate cu asalt pe perioada verii datorită, mai ales, bucătarilor iscusiţi ai restaurantelor: toate specialităţile specifice regiunii sunt servite într-o ambianţă extrem de plăcută. Nici împrejurimile nu sunt lipsite de frumuseţe şi prezintă chiar posibilitatea efectuării unor activităţi sportive: pe râul Dordogne se poate pescui sau coborî în canoe, iar la trei kilometri există un centru de agrement cu piscină, plajă şi tobogane cu apă.

Pe vremuri, Carennac se numea Carendenacus şi era un orăşel medieval ridicat în jurul unei biserici închinate lui Saint-Sernin ce ţinea de abaţia Cluny. Abaţia a hotărât în secolul al XI-lea ridicarea unei biserici mai mari, un edificiu roman ce poate fi văzut şi astăzi. Tot printre clădirile încărcate de istorie se găseşte şi castelul Doyens, ce datează din secolul al XVI-lea. Aici a trăit între anii 1681 şi 1685 celebrul poet religios François de Salignac de Lamothe Fénélon, viitor arhiepiscop de Cambrai, care a ales acest colţ minunat pentru a scrie „Aventurile lui Télémaque“.

În întreaga comună Pays Haut Quercy-Dordogne locuitorii ce lucrează ca zidari, tâmplari, ebenişti, pictori sunt cunoscuţi pentru măiestria muncii lor. Pe lângă aceste îndeletniciri se mai ocupă şi cu sculptatul lemnului şi a sticlei. Există aici câţiva artizani care sunt cunoscuţi în întreaga Franţă pentru un meşteşug de puţini ştiut sau chiar considerat învechit: fabricarea de abat-jours.

Delia Ciohodaru
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 553֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI