Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Păcat de bani...

Acţiunea de depunere a cererilor pentru plăţile directe la hectar se desfăşoară în ritm alert în toate judeţele Moldovei.

Ing. Petru Botez, şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA, Vaslui), ne informează că până la mijlocul lunii aprilie au depus cereri pentru subvenţiile europene peste 30 mii de fermieri din cei 52 mii înscrişi în Registrul fermelor. Cele şase centre locale primesc zilnic 650 – 700 de cereri, astfel încât până la începutul lunii mai procentul fermierilor care solicită subvenţie să depăşească 90% din total. În acelaşi timp, echipe special constituite se deplasează la domiciliul fermierilor– bolnavi sau bătrâni - ajutându-i să completeze cererile.

O problemă care rămâne nerezolvată în Vaslui, dar şi în celelalte judeţe ale Moldovei, este cea legată de gospodarii care s-au înscris în Registrul fermelor, dar între timp au plecat la muncă în străinătate. Întrebarea este dacă aceştia au sau nu dreptul la subvenţii? APIA Vaslui, în colaborare cu primăriile, caută o soluţie pentru că, spunea un fermier din Munteni de Jos – care îşi aştepta rândul la depunerea cererii – „e păcat de bani să nu-i iei, când vin aşa din cer“.

În judeţul Suceava, peste 30 de mii de fermieri au solicitat subvenţia de 50 euro/ha, ceea ce reprezintă circa o jumătate din numărul celor înscrişi în Registrul fermelor. Un dezinteres se manifestă însă în privinţa subvenţiei pentru motorină. Deşi termenul limită este 1 mai, agricultorii suceveni se arată prea puţin interesaţi de acest sprijin. Potrivit purtătorului de cuvânt al DADR, Lia Chiriac, până în prezent au fost înaintate doar 15 cereri de acordare a acestei subvenţii pentru o cantitate de circa 36 mii de litri.

În judeţul Bacău, fermierii care au mai mult de un hectar de teren au depus, până la mijlocul lunii aprilie, peste 15.500 de cereri pentru plăţile directe, respectiv jumătate din cei îndreptăţiţi. Din cererile depuse, specialiştii au procesat circa cinci mii, ne-a declarat directorul sucursalei APIA, ing. Ioan Melinte.

Neamţ: Iniţiative ce ar trebui extinse

La Neamţ, salariaţii APIA din cele opt centre locale, constituite la nivelul judeţului, lucrează în trei schimburi, astfel încât până acum au fost primite peste 26 mii de cereri pentru o suprafaţă de 141.782 ha, din cele 153.517 ha înscrise în Registrul fermelor.

De remarcat este faptul că numărul celor care se prezintă la centrele locale APIA este mai mare decât cel prognozat pentru că, afirmă ing. Mihai Apetrei, şeful APIA Neamţ, în multe din satele judeţului cei care au în proprietate sub un hectar de pământ s-au unit pentru a putea accesa această subvenţie.

Tot aici o comisie specială se deplasează la fermierii care au peste 50 hectare şi care, aflaţi acum în plină campanie de primăvară, nu au timp să vină la sediul APIA din Vaslui.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 662֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI