Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La SC Solfarm SRL – Sfântu Gheorghe
O bogată ofertă de cartofi de sămânţă

Domnul ing. Ioan Bartha, unul dintre cei mai vestiţi producători de cartofi, se declară mulţumit de rezultatele obţinute în 2006. Bilanţul relevă că anul financiar s-a încheiat cu un profit de peste 2 miliarde lei vechi. Societatea Solfarm SRL, aparţinând domnului Bartha, exploatează în preajma oraşului Sfântu Gheorghe 250 ha de teren. „Anul trecut, îmi spune interlocutorul, am cultivat 90 ha de cartofi, din care 35 ha pentru sămânţă, 25 ha cu cartofi destinaţi industrializării, 30 ha pentru consum.“

An de an, intră în cultură pe aceste terenuri atât soiuri de cartof extratimpuriu: Riviera, Ariel, Arnova, Adora, Impala şi Carrera, cât şi soiuri semitardive şi tardive: Kondor, Laura, Cosmos, Marabel şi Santé. Aceeaşi structură de soiuri se va respecta şi în acest an. „Se anunţă însă un an secetos şi va trebui să pun accent pe irigare.“ Cultivatorii de cartofi din zonă şi-au luat toate măsurile înfiinţând Asociaţia Udătorilor de la Câmpul Frumos, ceea ce le permite să acţioneze imediat ce cartofii vor avea nevoie de apă.

Ordinele ministrului agriculturii nr. 123 şi nr. 125, apărute la sfârşitul anului trecut, vin în ajutor cu sprijin financiar atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru zootehnie şi îmbunătăţiri funciare. „Respectivele ordine publicate în Monitorul Oficial prevăd subvenţii şi sprijin financiar pentru toate culturile. Pe noi ne interesează cartoful pentru care se susţin costurile de sămânţă; dacă aceasta este de calitate corespunzătoare primim 0,15 lei/kg. Este susţinută, de asemenea, şi asanarea virotică în zonele închise, cum este şi Covasna, iar pentru cartoful de industrializare se acordă subvenţii tot de 0,15 lei/kilogram.“

Pe terenurile Solfarmului se face o bună rotaţie a culturilor, fiind semănate încă din toamna anului trecut 150 ha cu grâu. Este cel mai bun premergător pentru cartof, iar din primăvară vor mai intra în cultură câteva zeci de hectare cu grâu de primăvară şi alte suprafeţe cu rapiţă.

Însoţit de ing. Bartha, am vizitat depozitele firmei. În patru celule, unde se asigură o temperatură constantă, sunt aşezaţi cartofii de sămânţă pe paleţi, până în tavan. Soiul Impala este deja încolţit, aşa cum îşi doresc beneficiarii care îl aşteaptă să rodească mai repede, fiind un cartof foarte rentabil.

 Pe lângă Impala se mai găsesc aici şi soiurile Ariel, Carrera şi Latona. Clienţi siguri sunt cultivatorii din Dâmboviţa, Teleorman şi Constanţa care lansează pe piaţă întotdeauna soiuri timpurii. Se află aici şi o bogată ofertă de soiuri tardive pentru cultivatorii din centrul şi nordul ţării, cum sunt: Cosmos, Marabel, Kondor, Laura şi Aladin.

Toţi cultivatorii interesaţi pot suna pentru amănunte la numărul de telefon: 0745/088.345. Adresa firmei: Sfântu Gheorghe, str. Stadionului nr. 2.

Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 4712֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI