Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Padina – floare nepereche a câmpiei buzoiene

Scurt istoric:

• 28 mai 1536 – atestare documentară printr-un hrisov al domnitorului Radu Paisie.
• 1845 – domnitorul Gheorghe dăruieşte moşia satului controversatei sale logodnice „Maricica cea frumoasă“.
• 1848 – Iordache Buga, ţăran pădinean, este ales deputat în Comisia Proprietăţii; o stradă din comună şi o alta din municipiul Buzău îi eternizează numele.
• 200 de ţărani, soldaţi şi gradaţi din sat, şi-au dat viaţa pentru ţară în cele două conflagraţii mondiale.

Starea comunei:

• Perimetrul comunei cuprinde 18.000 ha, din care 10.000 ha aparţin ţăranilor din 14 localităţi montane.
• 20 de societăţi agricole, dintre care două au patroni din Italia.
• 5.000 de locuitori, din care: 2.000 de pensionari, 600 de elevi.
• 1.500 vaci de lapte, 5.000 de oi, 3.000 de porci, 800 de cai şi tot atâtea căruţe, 100 de tractoare, 500 de autoturisme.
• 10.000 de abonaţi cablu TV, ziar, mulţi au şi Internet.

Localitatea este aşezată la hotarul Bărăganului, la întretăierea a trei judeţe: Buzău, Brăila şi Ialomiţa, fiind tăiată în două de şoseaua ce duce la mare – DN 1 C (Drumul mării). Padina se află la 45 km de Slobozia, 55 km de Buzău şi 100 km de Bucureşti.

Urmele de locuire duc în neoliticul târziu (1.800 î.Hr). Locuitorii destoinici şi tenace au făcut din aceasta o localitate în plin proces de modernizare, cu numeroase edificii noi, case arătoase, străzi curate, semn de apropiere de cerinţele europene.

La ceas de toamnă târzie, revăd emoţionat şi nostalgic satul natal, cu câmpuri întinse şi numeroase păşuni cu iarbă grasă, presărate din loc în loc cu movile, semn al trecerii pe aici a multora dintre valurile de popoare migratoare, dar şi cu mari şi vechi cruci de piatră la răspântii de drumuri, care amintesc celor de azi de tulburătoarele vremuri de altădată.

 Teritoriul este marcat de sondele de petrol şi gaz metan; toate acestea fac din Padina o veritabilă floare nepereche a mănoaselor câmpii buzoiene. De altfel, despre aceasta, tânărul profesor de istorie, Gheorghe C – Miu, nepot după tată al subsemnatului, a cuprins în paginile unei emoţionante şi cuprinzătoare cărţi monografice viaţa tumultoasă a localităţii, în cele aproape cinci veacuri de existenţă atestată documentar.

Vorbindu-ne cu căldură despre această minunată carte a vieţii satului aflat la răspântie de drumuri şi de istorie, dar şi despre ce este azi Padina Buzăului, tânărul viceprimar Ionel Chiriţă îşi prezintă satul cu mândrie, aşa cum o merită: „Avem 5.000 de locuitori, din care: peste 600 sunt şcolari şi alte zeci liceeni la unităţi reprezentative din Buzău, alte zeci de studenţi în Capitală şi în ţară. Dovadă că cele 36 de cadre didactice pun suflet în munca lor, că la noi se face carte bună.“

Aflăm apoi că aici se practică agricultura ca la carte, cu recolte mari. Zootehnia, deşi modestă, este în extindere, există mori, sute de tractoare şi autoturisme.

O mare bucurie ne-a produs ştirea că sătenii nu sunt numai agricultori destoinici. Ei sunt şi iubitori de cultură, păstrători de tradiţii şi obiceiuri vechi, ancestrale; există aici un grup folcloric ce poartă vechiul nume al comunei – „Macoveiul“, distins cu multe premii la concursurile de gen desfăşurate în ţară.

Diplomele obţinute care ornează pereţii biroului viceprimarului Ionel Chiriţă, membru al grupului, dar şi medaliile păstrate aici, împreună cu taraful de muzică populară, duc faima aşezării prin cântece şi dansuri vechi, bătrâneşti, pe cale de uitare.

Părăsesc locurile copilăriei şi ale adolescenţei încărcat de bucuriile şi speranţa că, nu peste mult timp, pădinenii vor avea apă şi gaz metan în casă, că fondurile europene îi vor apropia de confortul urban, iar munca câmpului va fi mai uşoară şi mai rodnică.

Am văzut câmpurile pline de oameni şi tractoare. La vremea aceea se semăna rapiţă, orz şi grâu pe mii de hectare. Se strâng ultimele produse de pe câmp. După un an greu, biciuiţi de secetă, binefăcătoarele ploi le readuc încrederea într-un an viitor rodnic pentru fiecare.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 1103



֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI