Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

„Planete“ şi „sateliţi“ în agricultura ieşeană

• 35% din suprafaţa arabilă a judeţului este lucrată în ferme europene;
• În următorii ani, 40 de noi ferme ultramoderne de creştere a porcinelor;
• Prima fermă din ţară cu certificat ISO-2000;
• Produsele tradiţionale, la mare căutare pe piaţa europeană

Intrarea în Uniunea Europeană i-a găsit pregătiţi pe specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Potrivit celor spuse de inginerul Constantin Aruştei (foto), director executiv al DADR, strategia de dezvoltare realizată la instituţia ieşeană permite ca în 2007 şi în anii următori agricultura ieşeană să se apropie de standardele europene.

Şi iată câteva argumente: în funcţie de resursele existente, de structura culturilor etc., judeţul este împărţit pe zone. În acestea se vor înfiinţa aşa numitele „planete“, de fapt unităţi de procesare a cărnii, laptelui, fructelor, care vor grupa în jurul lor o serie de „sateliţi“ – ferme ce vor asigura materia primă pentru aceste „planete“. Începutul a şi fost făcut în zona Paşcani – Târgu Frumos, unde s-a creat o „planetă“ pentru procesarea cărnii de porc şi pasăre.

În zona Coarnele Caprei a apărut o fermă ultramodernă de creştere a porcilor, cu o capacitate de 10 mii de capete pe an. E un început, pentru că se are în vedere ca, în următorii ani, să apară aici 40 până la 50 de asemenea ferme care vor asigura necesarul de carne de porc pentru Iaşi şi judeţele învecinate şi vor crea şi unele disponibilităţi pentru export. De notat este faptul că ferma de la Coarnele Caprei este prima din ţară care a obţinut standardul ISO-20000 şi printre primele unităţi de acest fel din Europa, în condiţiile în care acest indice de calitate nu este încă obligatoriu pe bătrânul continent.

Strategia dezvoltării agriculturii judeţului Iaşi are, de asemenea, în vedere ocuparea unui segment deficitar încă pe piaţa europeană – cel al cărnii şi preparatelor din carne de oaie şi capră. În acelaşi timp, o atenţie deosebită se acordă promovării produselor tradiţionale care, spune directorul DADR, ar avea succes pe piaţa comună. În 2006, Ministerul Agriculturii a certificat 12 astfel de produse, ultimele din aceste certificate fiind primite de o unitate de prelucrare din Miroslăveşti pentru urda, brânza telemea şi caşcavalul, care poartă numele localităţii.

Tot ca produse tradiţionale s-ar putea comercializa şi vinurile produse de micii producători. Dacă marile unităţi, cum ar fi SC Cotnari, au deja înscrise mărcile vinurilor în Uniunea Europeană, unităţile mici, care nu au putut investi în modernizarea liniilor de producţie, la fel ca producătorii particulari, pentru a supravieţui, vor putea vinde struguri de bună calitate marilor procesatori. Dacă vor apela la fonduri europene şi îşi vor achiziţiona minilinii de prelucrare şi îmbuteliere, vor putea intra pe piaţă cu vinurile obţinute ca produs tradiţional.

Planul de dezvoltare a agriculturii ieşene pentru anii următori acordă o atenţie deosebită apariţiei şi dezvoltării asociaţiilor agricole, sprijinirii investitorilor, plecând de la faptul că, acum, peste 35% din suprafaţa arabilă a judeţului este lucrată în ferme de nivel european, iar până în anul 2012 – 2013 se va ajunge la 80-90%

„Avem, aşadar, toate premisele, a spus directorul DADR Iaşi, ca aderarea la UE să se transforme într-o perioadă relativ scurtă de integrare“.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 555



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI