Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Mai întâi teoria...

A fi european implică, mai întâi de toate, înţelegerea unor principii pe care ceilalţi cetăţeni ai Uniunii şi le-au însuşit de mult timp, elementele tehnice fiind mult mai uşor de pus în practică după ce teoria e fixată.“
Viorel Marin

Situaţia creată anul trecut, dar şi în alţii din urmă, când pe piaţa românească preţul grâului a coborât sub nivelul costului de producţie, ne face să credem că istoria s-ar putea repeta, e drept nu datorită supraproducţiei – mai ales în condiţiile acestui an, ce nu sunt tocmai favorabile –, ci mai degrabă a... găselniţelor comercianţilor care vor da din nou peste cap socotelile producătorilor. Dar cauzele sunt mult mai profunde.

Promoţii de... diplome

Problemele cu care se confruntă producţia de grâu pentru consum pleacă încă de la învăţământul tehnic de specialitate, cam asta este părerea domnului Viorel Marin, preşedintele Comisiei Naţionale de Gradare a Seminţelor şi Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie, „Învăţământul mediu este aproape inexistent, iar cel superior, de o bună bucată de vreme, furnizează promoţii de diplome, şi nu de specialişti.

Este o mare superficialitate să credem că avem tehnologia în sânge“. Şi adaugă „Nu cunoaştem bine pământul pe care îl lucrăm deoarece lipsesc studiile adecvate de pedologie, sistemul de informare meteo nu funcţionează cum ar trebui, iar asistenţa tehnică pentru fermieri este aproape inexistentă...“.

La noi, ca la nimeni

Mai sunt şi problemele financiare, lipsa resurselor materiale pentru fermieri, faptul că cercetarea agricolă a fost complet neglijată şi lăsată să se distrugă prin aşa-zisa „autofinanţare“ şi nici pentru calificare nu s-au cheltuit prea mulţi bani.

Sistemele de asigurare sunt scumpe şi ineficiente, lipsesc investiţiile specifice unei pieţe moderne a produselor agricole, dar şi disciplina contractuală şi o bursă agroalimentară solidă. „Am intrat în Uniune cu această moştenire şi rămâne de văzut cum vom şti să folosim sprijinul acordat de aceasta“, adaugă Viorel Marin.

Domnia sa consideră că un prim pas care ar trebui făcut în acest sens este un sistem de raportare statistică internă şi comunitară, adică o evidenţă corectă a tot ceea ce se întâmplă pe piaţă, care să permită elaborarea unor politici adecvate şi îndrumarea corectă a operatorilor de pe filieră privind strategiile de producţie. „Discuţiile care se poartă la nivel mondial sunt legate de implementarea siguranţei alimentare şi de introducerea produselor cu conţinut nutritiv ridicat, cum este făina fortificată. La noi, nici măcar atât...“.

Odată rezolvate aceste probleme, putem ajunge la o producţie de calitate, dar care apoi trebuie evaluată corect şi unitar atât pentru asigurarea unei conservări adecvate a calităţii cât şi, mai ales, pentru obţinerea unui preţ conform acesteia. Aici intervine Comisia Naţională de Gradare a Seminţelor, organism unic naţional de evaluare unitară a caliăţii seminţelor de consum şi de asigurare a conservării acesteia pe perioada depozitării.

Activitatea de gradare constă în identificarea şi separarea pe criterii de calitate a loturilor de seminţe de consum, pentru încadrarea acestora în unul dintre gradele prevăzute de „Manualul de gradare a seminţelor de consum“.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2007

Vizualizari: 562



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI