Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sărbătoarea Războienilor – 2007
531 ani de la Marea Bătălie de la Valea Albă

De fiecare dată Sărbătoarea Războienilor se desfăşoară într-o atmosferă solemnă, încărcată de legendă şi istorie măreaţă de spiritul tutelar al voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Manifestările au început de sâmbătă cu un Te Deum oficiat de un sobor de preoţi şi un grup de măicuţe conduse de Acachia Căuş, stareţul Mănăstirii Războieni. Duminică, după slujba de la Mănăstirea Războieni, a avut loc un ceremonial religios şi militar.

În Parcul Comunal au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii Neamţ, Consiliului Judeţean Neamţ, Primăriei şi Consiliului Local Războieni, PSD Neamţ, a veteranilor şi cadrelor militare în rezervă. Seara a avut loc un program artistic cu diverşi invitaţi.

La această mare sărbătoare vin an de an locuitori din satele vecine. Singurul loc unde poartă cu mândrie medaliile de pe front este acest moment aniversar. Dumitru Filimon, veteranul veteranilor, pe care îl aduc vecinii, la cei 95 de ani descrie cu lux de amănunte luptele de la Don şi până în localitate Vrajna-Germania. Lupta lui a continuat pe ogoare, unde a muncit mult ca să poată ţine în şcoli cei 9 copii. A ţinut să ureze tuturor veteranilor de război şi truditorilor ogoarelor sănătate şi „la revedere“ în 2008.

Ing. Ioan BORŞ, OJCA Neamţ, CLCA Războieni
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 644֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI