Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

După un deceniu de jaf ca-n codru

Refacerea pădurilor particulare rămâne un vis prea frumos

În Prahova, o parte însemnată dintre cele 26.000 ha de fond forestier retrocedate sătenilor în ultimii ani a fost distrusă sistematic de indivizi certaţi cu legea. În unele zone, din mândreţe de păduri n-au rămas decât cioatele, cu grave implicaţii asupra solului, puternic afectat de fenomenul de eroziune.

Defrişarea este un fenomen extrem de evident într-o serie de localităţi de pe Valea Teleajenului, de la Vălenii de Munte înspre Izvoarele, Măneciu şi Cheia, azi staţiune climaterică. Pe dealurile acoperite altădată de arbori seculari se văd doar coline golaşe pe care pasc în voie caprele care distrug ce a mai rămas, lăstărişurile. Regenerarea pădurilor întârzie să se producă pe terenurile ţăranilor.

Direcţia Silvică are şi strategii, şi rezultate

Este îmbucurător, desigur, că în pădurile statului, care însumează 116.000 ha, există preocupări pe această linie. Anual, sunt realizate plantaţii pe câte 120 ha cu specii indigene, precum brad, molid, stejar, pin, cireş, plop, dar şi cu specii exotice aclimatizate în decursul timpului.

Pentru aceste lucrări, Direcţia Silvică Ploieşti alocă, anual, cca 20 miliarde lei. Cum tot salutar este că au fost refăcute păduri prin regenerări naturale pe 500 ha. Mai mult, silvicultorii prahoveni, pe bază de proiecte, asigură şi reconstrucţia ecologică a terenurilor improprii pentru agricultură. Recent, au fost împădurite 120 ha cu diferite specii, precum stejar roşu, salcâm, pin negru, vişin turcesc, sălcioară şi altele. O parte dintre aceste plantaţii au atins, la această dată, starea de masiv.

Toate aceste acţiuni sunt înlesnite de producerea puieţilor (1,5 milioane de bucăţi), produşi în cele 5 pepiniere proprii. În pepiniera de la Beizadele, de 42 ha, se produc anual 1 milion de puieţi din specii forestiere ca: stejar, salcâm, frasin, cireş şi altele ornamentale. Se produc inclusiv puieţi de molid şi brad cu balot de pământ, mare parte destinaţi comercializării, ba chiar şi pentru sponsorizarea unor primării interesate.

Ţăranii mai mult se plâng

De cealaltă parte, ţăranii proprietari de pădure acuză lipsa puieţilor şi sprijinul statului în refacerea fondului forestier distrus de hoţii de lemn. „Direcţia Silvică Ploieşti, ne declară ing. Cosmin Birjaru, acordă asistenţă tehnică, material săditor şi servicii de specialitate proprietarilor particulari de pădure“.

Rămâne ca acest fapt să devină şi palpabil pentru că, aşa cum se vede, refacerea pădurilor particulare distruse se amână, de la un an la altul. Singurul fapt evident în sprijinirea ţăranilor este acela că, pentru 3.000 ha de pădure, aceştia au încheiat contracte de servicii silvice, potrivit Legii nr. 38/2006, în care este asigurată paza de către unităţile Direcţiei Silvice Ploieşti. Or, până la 26.000 ha este o cale destul de lungă. Refacerea pădurilor distruse, în ultimul deceniu, rămâne încă un vis prea frumos.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 584֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI