Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni de nota... 10
Însemnări din viaţa unui mare agronom

Inginerul Ştefan Poienaru se numără printre puţinii marii latifundiari care poartă în el „os de fermier“. Lupta sa pentru supremaţia în agricultură a început pe vremea reconversiei spre agricultură a sălbăticiei din Lunca Dunării şi continuă astăzi la un nivel profesional invidiat până şi de cei mai performanţi agricultori. Sigur şi de cei care vor să pună stavilă în calea progresului.

Doamne, cât i-a fost dat acestui om să pătimească de-a lungul vieţii pentru curajul de-a înfrunta ignoranţa şi mânia noilor uzurpatori!

Într-un moment de „spovedanie profesională“, Ştefan Poienaru avea să recunoască că… „lupta cu ăştia, domnule, e îngrozitor de grea“. Aveam să aflăm că este incomparabil mai grea decât truda pe care o depune, el şi oamenii care-l înconjoară, pentru sporirea rodniciei pământului.

Opresiunea venea pe la începutul anilor ’90 nu atât din partea unor delicvenţi profesionali, cât dinspre unii reprezentanţi ai puterii administrative care s-au dedat la cele mai josnice metode de şantaj pentru a distruge ultimele redute ale agriculturii performante din sectorul de stat.

Inginerul Poienaru nu este singura „nucă tare“ în această luptă cu cei care dictează noua ordine agricolă. El are de partea sa manageri de o calitate profesională şi morală a căror îndărătnicire produce frisoane delapidatorilor.

Dincolo de aceste consideraţii se află munca şi rezultatele unuia dintre puţinii mari agronomi ce a reuşit să răzbată în lupta cu vicisitudinile vremurilor noi.

Privită de la înălţimea digului ce înconjoară fosta „Baltă a Ialomiţei“, perimetrul agricol, aflat în administrarea Holdingului „Agrofam“ Feteşti, se dezvăluie privirii în toată splendoarea şi bogăţia lui. Solele de grâu, orz şi rapiţă, intercalate de ogoarele destinate culturilor de primăvară, te transpun în cel mai mare cordon agricol ce străbate, de la Est la Vest, zona mediană a Statelor Unite.

Lucrările de modelare a pământului se fac cu aceeaşi tehnică şi tehnologie de nivel mondial. La fel şi seminţele folosite aparţin celor mai performante soiuri şi hibrizi. Fertilitatea naturală a pământului este de partea noastră.

Ceea ce ne desparte de America este climatul arid, ale cărui efecte distructive pot fi diminuate doar parţial de irigaţii. În pofida acestor vitregii, ing. Ştefan Poienaru a reuşit să obţină producţii ce pot fi atribuite doar unor mari agronomi.

Multe din opresiunile la care sunt expuşi adevăraţii agronomi se trag de la capii ADS-ului. De opt ani încoace, aceştia nu fac altceva decât să-i înlăture din agricultură spre a face loc concurenţei exercitate de grupuri de interese aflate în anturajul puterii.

Oameni cu mare influenţă politică, dar fără vocaţie agricolă, îl strâng pe ing. Poienaru ca într-o menghină, pentru a-l deposeda de cele 8.500 de hectare concesionate de la ADS.

De opt ani încoace, nu a fost lună dată de la Dumnezeu în care Poienaru să nu fie târât în procese interminabile de către nişte indivizi anume puşi în fruntea ADS-ului pentru a distruge ultimele redute agricole performante ale sectorului de stat.

Neavând câştig de cauză în faţa legiuitorilor, ei au recurs la arma periculoasă a şantajului financiar: anularea dreptului la subvenţiile de stat.

Un ultim asalt şi poate cel mai murdar al unor oameni care n-au nicio legătură cu agricultura. Poate doar cu unele grupuri de interese cărora le cade foarte greu când semenii lor, profesionişti şi manageri de excepţie, prosperă. Sfidează faptul că prin ei prosperă Ţara.

I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 660֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI