Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Prima şcoală agricolă din România

Mentorul ei este marele boier Anastasie Başotă (1796-1869), un cărturar luminat şi un mare vizionar pentru timpul său. Din tinereţe a avut diferite dregătorii ca spătar în timpul lui Vodă Şuţu, hatman de Vogoride, logofăt şi cavaler la Ghica Vodă, dar a fost şi contemporan cu A.I. Cuza, pe care l-a ajutat în reformele sale.

Deţinând o mare avere, a hotărât ca o parte din aceasta să o doneze prin testament pentru şcolarizarea fiilor de ţărani clăcaşi de pe moşiile sale.

Astfel, în 1838 înfiinţează prima şcoală primară din Moldova, în comuna Pomârla, iar din anul 1879 începe să funcţioneze primul liceu privat din mediul rural în aceeaşi localitate, sub numele de Institutul Academic „Anastasie Başotă“.

Şcolile respective aveau internat şi toţi copiii învăţau gratuit, fiind întreţinuţi din averea boierului.

În testament s-a prevăzut ca, după absolvirea liceului, cei merituoşi să poată merge în orice universitate din Europa, tot pe cheltuiala sa.

O monografie a acestui lăcaş de învăţământ a fost gândită în 1979, când s-a sărbătorit centenarul şi a fost realizată, într-o primă formă, de prof. C.N. Mihalache. Definitivarea ei a fost făcută de un grup de foşti elevi: V. Hurmuz, D. Martimiuc, Al Popovici, Gh. Plăcintă şi V. Răileanu.

(V. Popescu.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 556



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI