Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Recomandări tehnice
Molia-cânepii (Cydia Delineana)

Larvele moliei atacă de regulă cânepa şi foarte rar hameiul. Larvele cele dintâi ale primei generaţii minează în peţiolul frunzelor, determinând uscarea acestora, după care pătrund în tulpini. La locul de pătrundere apare o hipertrofiere a ţesuturilor (gală). Larvele rod galerii în tulpini, depreciind fibrele. Atacul larvelor din generaţia a doua şi mai ales a treia se produce la inflorescenţe, respectiv la formarea seminţei. În acest caz, larvele rod întregul conţinut al seminţelor, ducând la deprecierea calităţii şi scăderea germinaţiei.

Descriere. Adultul are corpul de 5,5-7,5 mm lungime. Aripile anterioare sunt de culoare cenuşie-brună, pe marginea anterioară prezentând 9-10 dungi scurte, albe, care, în poziţie de repaus formează un arc dorsal. Larva, omidă adevărată, la completa dezvoltare are corpul de 7,0-10,7 mm lungime, de culoare galben-ocru, până la roşie-portocalie, iar capul e brun-negricios.
Ciclul biologic. Specia dezvoltă 3 generaţii pe an. Iernează în stadiul de larvă complet dezvoltată, în sol, tulpini, pleavă sau inflorescenţele plantelor rămase pe câmp.

Părăsind locurile de hibernare, în primăvară, larvele apar la suprafaţă, se deplasează în căutarea unor locuri favorabile de împupare şi se împupează eşalonat, din luna mai şi până în iulie, iar adulţii apar la sfârşitul lunii mai; după copulaţie, femelele depun ouăle pe partea inferioară a frunzelor, pe şanţurile longitudinale ale tulpinilor, pe racemele florale.

O femelă depune 250-300 de ouă. Incubaţia durează 5-9 zile, iar larva apărută îşi confecţionează un înveliş mătăsos, la adăpostul căruia se hrăneşte. La 2-3 zile după năpârlire, larvele părăsesc frunzele şi pătrund în tulpini, unde rămân până la completa dezvoltare. În cursul lunilor iulie-august se dezvoltă cea de a doua generaţie, iar apoi cea de a treia. Larvele din această generaţie rămân în diapauză hiemală.

Combatere. Respectarea rotaţiei culturilor. Semănatul la epoca optimă. Tratamentele chimice se aplică la apariţia larvelor de vârsta I sau la semnalarea atacului, utilizându-se produsele: Sumithion 50 CE – 0,5%; Sinoratox 35 CE – 0,15%; Carbetox 37 CE – 0,03%; Sumicidin 20 CE – 0,02%; Sumi-Alpha 2,5 CE – 0,04%; Sonet 100 CE – 0,5 l/ha; Insegar 0,02%. După recoltare, se adună resturile vegetale pentru distrugerea stadiului larvar diapauzant.

Dr. ing. Monica Ecobici
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 695֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI