Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

AGROMALIM, un târg în ascensiune

Târgul internaţional de Agricultură şi Industrie Alimentară, Agromalim şi-a sărbătorit în perioada 6- 9 septembrie „majoratul“, adică a ajuns la ediţia a XVIII-a. La „sărbătoare“ au participat firme din România, Ungaria, Germania şi Austria.

În paralel cu acest târg, la Expo Internaţional Arad a avut loc şi ediţia a IV-a a Expoziţiei Naţionale a rasei Bălţata Românească.

Au fost prezente 250 de firme şi crescători de animale, care au expus ultimele noutăţi în domeniu, pe o suprafaţă de 3.100 mp în interior şi 25.000 mp în exterior. Au fost mari producători şi importatori de tractoare, combine şi utilaje agricole, produse agroalimentare, echipamente, utilaje pentru industria alimentară, servicii şi consultanţă. Noi am încercat să luăm pulsul acestui târg stând de vorbă cu câţiva dintre ei.
Vizitatorii au fost încântaţi de prezenţa drăgălaşelor
exemplare de ponei pitici.

În aceeaşi perioadă cu Târgul Agromalim s-a desfăşurat şi cea de-a IX-a ediţie a Târgului Smart Pack, precum şi prima ediţie a târgului de tipar şi publicitate.

Challenger, noua provocare
Firma Agroexpert, reprezentată de domnii Erich Urban şi Radu Lupu, şi-a început activitatea doar din primăvara acestui an, dar a devenit deja o prezenţă constantă la târgurile de profil din întreaga ţară.

Aflată la prima participare la târgul de la Arad, firma Agroexpert Capital s-a prezentat cu o gamă largă de produse: tractoare pe şenile MT855 de 460 cp, tractoare pe roţi MT575 de 190 cp cu transmisie continuă şi MT665 de 315 cp.

„Utilajele Challenger, echipate cu motoare şi transmisii Caterpillar, sunt destinate fermierilor profesionişti ce lucrează suprafeţe mari de teren, punând accent pe reducerea costurilor de producţie, păstrarea apei în sol şi obţinerea unor producţii record“, ne-a declarat Erich Urban.

MAP vine în ajutorul fermierilor

La a treia participare la târgul de la Arad, specialiştii de la MAP au adus fermierilor în premieră tractorul Explorer 95 şi au expus tot pentru prima dată toate tractoarele cu utilaje.

„Prezenţa fermierilor nu s-a ridicat la aşteptările noastre, dar o cauză poate fi şi faptul că aşteaptă fondurile europene, care sperăm că vor ajunge în jur de 15 octombrie, când va apărea şi ghidul de derulare. Avem şi un program prin care să venim în ajutorul fermierilor, pe care îl vom prezenta la Indagra, cu proiecte la cheie.“

IVENWEST, soluţii inteligente

Firma IVENWEST furnizează cea mai avansată tehnologie pentru condiţionarea şi înmagazinarea produselor agricole şi a seminţelor, ca reprezentant exclusiv al firmelor Dina şi Jubus, Vigan, Mega – un pachet complet de astfel de echipamente.

Alexandru-Cătălin Soreaţă, executive manager afirmă că „fermierii care au venit aici cunosc deja importanţa uscătoarelor, dar problema cu care se confruntă cei care doresc să achiziţioneze o astfel de instalaţie sunt costurile ridicate. Dar cu fondurile structurale care intră de anul viitor şi prin programele de finanţare ne dorim să putem ajuta cât mai mulţi producători să-şi facă o astfel de instalaţie. Şi noi avem întregul pachet, de la proiectare până la consultanţă în domeniul dosarului de finanţare. Putem oferi întreaga gamă de utilaje, dar şi partea de consultanţă.“
IPSO, rezultatele perseverenţei

Mathieu Dumeige, responsabil echipamente parcuri şi grădini:

„Venim la acest târg de 6 ani şi pot afirma că interesul fermierilor faţă de echipamentele şi utilajele cu care ne prezentăm aici a crescut cu trecerea anilor. O noutate cu care am venit anul acesta este seria 30 a tractoarelor John Deere, utilaje Kuhn, dar şi tehnică pentru grădinărit. România are nevoie de mult echipament nou şi avem o cerere foarte mare, iar sosirea fondurilor FADR va însemna pentru noi o creştere semnificativă a vânzărilor de utilaje agricole.“
Gaspardo aduce tehnologii noi

Raluca Varga, departament marketing:

„Suntem la a cincea participare la Agromalim, într-un spaţiu de 612 m – ne-am extins în fiecare an – poziţionaţi astfel încât să fim vizibili din toate părţile. Am adus toată gama de maşini, în dorinţa de a prezenta agricultorilor tehnologii noi. Ca o premieră este un model grator ce pregăteşte patul germinativ, dar şi scarificatoare, punctul nostru forte – o tehnologie ce sperăm să fie adoptată pentru că protejează mult mediul.“
NHR Agropartners aduce tractoare noi

Ovidiu Iancic, reprezentantul companiei:
„Noi venim la Arad încă de la primul târg, iar anul acesta am adus în premieră tractoarele din seria T7000 şi T8000, eligibile pe programele de finanţare care vor aduce cu ele şi o creştere a vânzărilor. Anul acesta nu au funcţionat programele de finanţare şi am resimţit din plin acest lucru.

Numărul vizitatorilor a crescut faţă de anii trecuţi, mai ales că fermierii ştiu deja ce vor şi fac comparaţii între preţuri, calitate, finanţări.“
LANTEC, noutăţi pentru podgorii

Marius Szerencsi, reprezentant Lantec:

„Am venit aici cu o noutate, şi anume tractorul Goldoni Star 50 de dimensiuni reduse, dar cu putere mare, de care este ataşat o maşină de cârnit, folosită la tunsul viei. El uşurează mult munca în suprafeţele întinse de vie. Am adus şi o tocătoare de resturi vegetale, ce rămân pentru fertilizarea solului. Ca o inovaţie sunt utilajele Rinieri cu palpator, pentru lucrări între pomi sau butucii de vie.“

Agrocomerţ – SAPARD-ul a avut efect!

Coman Stănică – sales manager: „Anul acesta am simţit o creştere a volumului vânzărilor. Finanţarea prin SAPARD a avut un efect benefic în primul rând pentru producătorii agricoli din România, dar şi pentru producătorii de tehnică agricolă. Am observat la ultimele târguri, inclusiv acesta, că un procent foarte mare de clienţi se documentează în ceea ce priveşte calitatea utilajelor, caracteristicile tehnico-funcţionale, preţuri, urmând să acceseze fondurile europene.“

Mecanica Ceahlău – noul în actualitate

Ing. Virgil Silvianu – departament marketing: „Dintre cele şase utilaje importante, vreau să amintesc două: o maşină de distrus resturi vegetale - un utilaj care merge pe patru rânduri de porumbi culeşi, îi toacă, îi împrăştie şi rămân pe ogor ca să îngraşe terenul şi un tractor cu trei echipamente: castrator de porumb orizontal şi vertical (taie mai întâi spicul porumbului mamă şi apoi, după polenizare, se montează un alt echipament care toacă porumbul tată) – pentru cei care cultivă porumb semincer, plus un echipament de erbicidare.“

Tehnofavorit – tehnologie înaltă

Viorel Haitău: „Anul acesta, târgul a avut o prezentare mai bună, cu firme multe, cu foarte multe utilaje noi. Din păcate, vremea nu prea ne-a avantajat, aşa că nu au fost contacte mai multe decât anii trecuţi. Dintre noutăţile noastre pot să vă spun de o minibucătărie furajeră compusă dintr-o moară, un amestecător vertical şi o transportoare cu şnecuri, realizate împreună cu o firmă din Germania. Poate lucra asistată de computer într-un sistem programat.“

Banat Nova Puls – „Concurenţa nu ne sperie“

Răzvan Irimescu – marketing: „Târgul este mai bine organizat, mai mare, sunt şi firme noi pe piaţă în domeniul nostru, dar nu ne este teamă de concurenţă pentru că suntem foarte cunoscuţi, facem instalaţii de muls încă din 1993, în colaborare cu firme din Israel, aşa că acoperim aproape 70% din ţară, avem preţuri bune, deci nu ne este teamă de concurenţă. Noi suntem singurii care avem depozite în România (Bucureşti, Cluj, Bacău, Timişoara) şi astfel suntem imbatabili când vine vorba de piese de schimb.“

FATA – încrederea în asigurările agricole creşte

Grigore Pantea - reprezentant Fata Arad: „Târgul este o reuşită ca în fiecare an. Aradul ştie să se organizeze şi este la nivel internaţional. Oamenii au început să capete încredere în asigurările agricole.

Şi faptul că în acest an pentru asigurările obligatorii primesc de la stat 5 mil/ha la grâu, 4,5 mil/ha la orz şi orzoaică şi 4 mil/ha la rapiţă eu zic că este un bun pas înainte. Mă bucur că societăţile agricole au înţeles că trebuie să îşi asigure culturile, mai ales că, se vede, clima este din ce în ce mai surprinzătoare. Noi, FATA Arad, am întocmit dosare pentru secetă şi vă spun că cel puţin în Arad FATA este numărul unu.“

Limagrain – „Am venit să schimbăm opinii“

Laurenţiu Mara  – director zonal partea de vest a ţării: „Am participat la târgul de la Arad, chiar de pe vremea când se ţinea la Sala Sporturilor. Sigur că am venit cu tot portofoliul nostru. Acum, fiind campania de toamnă, prezentăm soiurile de grâu şi orz, dar şi porumb şi floarea-soarelui pentru campania de primăvară. Târgul este în creştere din punctul de vedere al condiţiilor de participare şi a serviciilor oferite de organizatori, dar, fiind campanie la floarea-soarelui, doar ploaia

i-a mai mânat pe fermierii din câmp aici. Cu toate acestea, afluxul de vizitatori parcă este ceva mai mare decât anii trecuţi. Oricum, noi am venit la târg nu pentru a încheia contracte, ci mai ales pentru a schimba opinii şi să le spunem celor care nu cunosc cine este Limagrain.“

Pagini realizate de Delia CIOHODARU şi Adrian NEDELCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR18, 16-30 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 2919



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI