Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Guta
(Urmare din numărul 7)

...Şi fitoterapia ajută

Fitoterapia reuşeşte rareori în fazele reactivate, dar este salutară pentru corectările metabolice de fond care reprezintă, de altfel, esenţa oricărui tratament antigutos. Plantele cu efect uricolitic (care dezintegrează acidul uric şi determină eliminarea lui), precum şi cele diuretic-depurative sunt cele mai utilizate.

Salcia conţine în scoarţă acid salicilic (precursorul aspirinei), capabil să elimine uraţii. Se foloseşte decoctul concentrat (2 linguri de pulbere de scoarţă la 250 ml apă, fierbere 10 minute), din care se iau 3 linguri pe zi. Plopul, iasomia, taula sau creţuşca, pentru a da numai câteva exemple, conţin şi ele aceeaşi valoroasă substanţă biologic activă.

Frunzele proaspete de frasin, zdrobite şi aplicate local, sunt salutare pentru atenuarea durerilor. După uscare, acestea se pot folosi pentru prepararea unei infuzii (1 lingură/cană, infuzare 15-20 minute) cu efect diuretic-depurativ, constatat prin consumarea consecventă a 2 ceşti pe zi. De la aceeaşi specie se poate folosi şi scoarţa, sub formă de decoct (1 linguriţă/cană, fierbere 5 minute, 1-2 căni/zi).

Nelipsit din tratamentul complementar al gutoşilor este şi mesteacănul. Primăvara devreme se poate recolta seva sau mustul, din care se bea zilnic, timp de o săptămână, dimineaţa cu 2-3 ore înainte de mâncare, câte 100-150 ml.

Din frunzele uscate se face o pulbere, din care se ia sublingual, de 2-3 ori pe zi, câte un vârf de cuţit. Aciditatea infuziei (2-3 linguriţe de frunze/200 ml apă clocotită) se corectează cu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu/cană, care se adaugă la răcirea soluţiei, cu 4-5 ore înainte de a fi consumată.

Dintre arbuşti, menţionăm: ienupărul, cătina, agrişul, zmeurul (de la care se folosesc fructele), merişorul-de-munte, afinul (frunzele) sau coacăzul-negru, porumbarul etc. (deopotrivă, frunzele şi fructele). Din fructele de ienupăr se face o infuzie concentrată (3-4 linguri/cană) sau un decoct slab (10-20 fructe/litru, fierbere 5 min.), din care se iau zilnic 3-4 linguri, respectiv, 2-3 căni.

Infuzia de cătină se face din fructe proaspete (1 lingură/ cană, 30 min.), iar cea de afin, din frunze uscate (1 linguriţă/250 ml, 20-30 min.), în ambele cazuri durata curei fiind de circa 40 zile, timp în care se beau câte 2-3 căni de preparat pe zi. Agrişele şi fructele de zmeur se consumă proaspete, ca atare, sau transformate în suc (100-200 ml/zi, în 3-4 reprize, respectiv, 35-80 ml/zi).

Cu 3 zile înainte de folosirea merişorului-de-munte se consumă bicarbonat de sodiu (câte un vârf de cuţit, de 2-3 ori/zi) pentru schimbarea reacţiei urinii. Frunzele se macină, iar pudra se administrează sublingual sau se folosesc întregi sau doar grosier farâmiţate, pentru prepararea unui preparat în 2 faze: mai întâi se obţine un macerat la rece (2 linguriţe/100 ml apă, 1 oră, strecurare), apoi o infuzie-decoct (peste frunze se adaugă 100 ml apă clocotită, apoi se fierbe la foc moale timp de 15 minute şi se lasă la infuzat alte 10 min. şi se strecoară).

Cele două soluţii se amestecă, se completează cu apă până la 200 ml şi se beau, fracţionat, în cursul aceleiaşi zile.

Infuzia de coacăz-negru se prepară din 2 linguriţe de plantă/cană, iar doza zilnică este de 2-3 căni, în cazul fructelor, doar durata infuzării fiind ceva mai lungă (circa 20-25 min., faţă de numai 15 min.). Mai puţin folosit este porumbarul, deşi infuzia (1 lingură frunze/cană, 10-15 min.) sau decoctul (1 linguriţă fructe/cană, fierbere 20 min.), luate în doză de 2-3 căni/zi, stimulează diureza şi contribuie la eliminarea acidului uric şi a creatininei.

Dacă se trece peste efectul anafrodiziac recunoscut, se poate folosi şi hameiul, în cură prelungită pe durata a câteva luni (timp în care se beau zilnic 2 căni de infuzie preparată dintr-o linguriţă de conuri la o cană de apă).

Dr. ing. Radu STOIANOV,
Institutul de Bioresurse Alimentare Bucureşti
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2007

Vizualizari: 753֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI