Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

„LUNA PĂDURII“, EDIŢIA 2007, AŞA CUM A FOST

Şi în acest an, „Luna Pădurii“ (15 martie - 15 aprilie) a fost marcată aşa cum se cuvine de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

Reiterând principalele manifestări organizate la nivel naţional, în ediţia 2007 a „Lunii Pădurii“, să punctăm că:

• Startul a fost dat în ziua de 15 martie, la DS Călăraşi unde, în prezenţa reprezentanţilor mass – media centrale şi locale, a conducerilor MADR, RNP - Romsilva şi DS Călăraşi, „Luna Pădurii“ a fost inaugurată, în premieră, după mulţi ani, pe un şantier de împădurire din lunca Dunării, cu sade de plop, în condiţiile unei tehnologii moderne, de mare productivitate.

• A urmat, în 24 martie a.c., vernisajul expoziţiei naţionale „Sădirea arborilor“, aflată în acest an la cea de-a VIII-a ediţie, în organizarea RNP - Romsilva şi a Federaţiei Filatelice Române, completată şi cu prima ediţie a Expoziţiei de caricatură „Ocrotiţi pădurea“. Premiile pentru cele mai valoroase lucrări şi exponate vor fi acordate, ca şi în anii precedenţi, de către RNP - Romsilva.

• Între manifestările tradiţionale, incluse şi în ediţia din acest an a „Lunii Pădurii“, s-a regăsit şi cea dedicată întâlnirii conducerii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, cu silvicultorii care, mai de demult sau mai de curând, au predat ştafeta generaţiilor mai tinere, manifestare aflată deja la cea de-a şasea ediţie, sub genericul „La sfat, cu arborii bătrâni“.

• În perioada 29 – 31 martie a.c., la Brăneşti s-a desfăşurat o nouă ediţie a concursului de competenţe pentru meseria silvicultor, între cei mai buni elevi ai celor cinci Grupuri Şcolare Silvice (Brăneşti, Câmpulung Moldovenesc, Gurghiu, Năsăud, Timişoara), concurs care a fost reluat în urmă cu şase ani de către RNP - Romsilva ca principal organizator şi sponsor, alături de care s-au aflat permanent cunoscutele firme HUSQVARNA şi STIHL.

• La Braşov, la sediul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, în ziua de 5 aprilie a.c., în organizarea RNP - Romsilva, ICAS şi a facultăţii s-au desfăşurat lucrările simpozionului „Omagiul actualei generaţii de silvicultori la centenarul naşterii prof. Teodor Bălănică“.

• Închiderea oficială a manifestărilor la nivel central organizate în cadrul ediţiei din acest an a „Lunii Pădurii“, a fost marcată prin simpozionul cu tema: „SOS: Pădurile – unica sursă regenerabilă, componentă de bază a mediului – în pericol“, ale cărui lucrări s-au desfăşurat, în organizarea RNP - Romsilva şi a Direcţiei Silvice Râmnicu Vâlcea, în ziua de 12 aprilie a.c., în staţiunea Govora.

Cu acest prilej, reprezentanţii regiei, ai învăţământului silvic superior, ai prefecturii judeţului şi ai celorlalte instituţii judeţene cu atribuţii în domeniu şi, nu în ultimul rând, reprezentanţii mass – media centrală şi locală, au tras un nou semnal de alarmă, reliefând pericolele reale şi multiple la adresa pădurii, precum şi consecinţele grave, de ordin economic, social şi ecologic, determinate de dispariţia unor suprafeţe importante de păduri.

• Se cuvine să menţionăm, de asemenea, faptul că, la nivelul direcţiilor şi ocoalelor silvice din cadrul RNP - Romsilva, au avut loc, în toată această perioadă, numeroase alte manifestări şi acţiuni practice, la care au participat, pe lângă personalul silvic, elevi, studenţi, pensionari şi reprezentanţii mass – media.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a demonstrat încă o dată, în cel de-al 17-lea an de existenţă, că a înţeles, în toată plenitudinea sa, misiunea sacră care îi revine, dincolo de cea de administrator al pădurilor statului şi al pădurilor celorlalţi proprietari care au încredere în ea, de a se situa în prima linie în bătălia pentru formarea unei veritabile conştiinţe forestiere în rândul cetăţenilor ţării noastre.

Dr. ing. Ion MACHEDON
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2007

Vizualizari: 667֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI