Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Tehnologii moderne pentru prepararea furajelor combinate (I)

Bucătăriile furajere, FNC-urile sau micro FNC-urile sunt sisteme complexe pentru prepararea hranei animalelor din fermele zootehnice şi, în funcţie de productivitatea lor, se compun în principiu din următoarele elemente: silozuri de materii prime, silozuri de produs finit, mori, amestecătoare, dozatoare pentru premixuri, dozatoare de ulei, dozatoare pentru substanţe de conservare; utilaje de transfer materii prime şi produse finite, computere de proces şi accesorii, echipamente electrice şi accesorii.

Fiecare sistem complex de acest gen este unicat, am putea spune, pentru că este proiectat pentru nevoi specifice, va deservi specii diferite (porci, păsări, bovine, ovine, caprine, peşti etc.), va avea o schemă de amplasament proprie, va fi montat într-o clădire existentă, adaptată sau nouă şi va funcţiona, în principal, pentru una, două sau mai multe reţete.

Silozurile de materii prime, în general, construite din tablă galvanizată ondulată pot avea o infinitate de tipo-dimensiuni, rezultând construcţii mai zvelte (înalte şi cu diametru mic) sau cu diametre mai mari şi înălţimi mai mici, în funcţie de condiţiile locale (suprafeţe, obstacole, preferinţele beneficiarului).

Silozuri cu fund plat sau silozuri cilindro-tronconice, silozurile metalice de exterior pot fi folosite mai cu seamă pentru depozitarea materiilor prime (porumb, orz, grâu furajer, şroturi de floarea-soarelui, şroturi de soia, mazăre etc.), dar şi a produsului finit (furaje combinate obţinute după reţeta dorită în cadrul Bucătăriei furajere, FNC sau micro FNC).

Capacităţile lor de stocare pot varia uzual între 50-850 mc adică cca 40-650 t pentru materii prime şi 6-48 mc, adică cca 4-30 t / celulă pentru produs finit.

Silozurile de tip sac, aşa-zişii saci de tip Trevira, cu foarte bune calităţi anticondens sunt tot mai frecvent folosiţi pentru a avea un stoc tampon dintr-un anumit produs finit (o anumită reţetă). Capacităţile uzuale pentru aceste tipuri de silozuri sunt cuprinse între 3-26 mc., adică 2-17 t/siloz.

Morile cu aspiraţie sau mori de boabe, cu aspiraţie (cele mai recomandate pentru bucătării furajere de până la 1,5 t/h) prezintă avantajul pretabilităţii la soluţii de alimentare mai ieftine (sonde de aspiraţie sau pâlnii de aspiraţie, deviatoare de flux cu clapetă acţionate manual sau cu servomotor).

Astfel, o sondă de aspiraţie + un deviator cu două căi acţionat de servomotor + tubulatura aferentă de aspiraţie şi refulare + unitatea de comandă şi protecţie pot însuma între  700-1.000 de euro pentru deservirea unui siloz sau a unei macrocomponente. Pot atinge productivităţi foarte variate, în funcţie de motorizare, număr de ciocănele, suprafaţa activă a morii (sitei) şi dimensiunile orificiilor sitei.

Morile cu ax vertical, deservite de transportoare melcate înclinate, mai scumpe cu 300-600 de euro per unitate (variabil în funcţie de lungimea melcului, respectiv de distanţa de la siloz la moară şi de motorizare). Acest din urmă tip de mori pot fi antrenate de motoare trifazice cu puteri cuprinse între 5,5-55 kW, cu productivităţi cuprinse între 750-6.000 kg/h  (determinări de productivitate pentru cereale la umidate de 14%, măcinate prin sită de Æ 4 mm).

Ele permit dezvoltări uzuale de micro FNC-uri cu productivităţi de 2-4 t/h produs finit, iar dacă se utilizează baterii de 2 mori se pot atinge productivităţi de 5-10 t/h.

Amestecătoarele realizează amestecarea şi omogenizarea macro şi micro componentelor dintr-o reţetă furajeră şi pot fi verticale sau orizontale. Atât cele verticale cât şi cele orizontale sunt folosite în toate tipurile de Bucătării furajere, FNC-uri sau micro FNC- uri pregătind hrană pentru toate speciile de animale, dar cele orizontale se folosesc cu predilecţie pentru fermele de păsări sau pentru servicii terţi.

Deşi realizează grade de omogenitate de 1:100.000, cele verticale sunt considerate mai puţin pretenţioase, dar au avantajul simplităţii constructive şi al unui preţ de cost mai scăzut. Singurul lor dezavantaj este considerat timpul de amestec, de regulă dublu faţă de cele orizontale. Acestea din urmă, sunt mai întâlnite pentru prepararea hranei pentru păsări sau în centrele de prestări servicii pentru terţi.

Realizând grade de omogenitate mai ridicate, timpi de amestec scurţi ele au totuşi dezavantajul unei complexităţi constructive mai mari, implicit al unui preţ de cost mai ridicat şi costuri de exploatare mai ridicate, datorită motorizării superioare.

Dr. ing. Liviu CECLAN
Director de Marketing-Vânzări,
S.C. TEHNOFAVORIT S.A
(Continuare în numărul următor)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 5516֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI