Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

SAPARD-ul face treabă bună în Brăila

Convorbire cu dr. ing. Gheorghe VOICU, director executiv al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Brăila.

Rep.: Dacă ar fi să facem un bilanţ al desfăşurării programului SAPARD în judeţul Brăila, ce concluzie se poate desprinde?

G.V.: Programul SAPARD a fost o reuşită totală, chiar şi pentru faptul că a pregătit absorbţia de fonduri europene, care se vor derula prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală.

Rep.: Vă rugăm să prezentaţi dimensiunea acestui program în judeţul Brăila şi domeniile principale care au stârnit cel mai mare interes.

G.V.: Practic, pe Brăila au fost trei măsuri cu profil strict agricol. A patra măsură, 2.1, cea destinată infrastructurii rurale, a fost gestionată de consiliile locale. Cele mai multe proiecte au fost depuse pe Măsura 3.1.

Paleta a fost foarte largă, de la exploataţii agricole, zootehnice, până la ferme de melci.
În schimb, interesul pentru Măsura 3.4 a fost mai modest. Cu precădere, aceste fonduri au fost accesate de beneficiari din domeniul agroturismului sau dezvoltării pisciculturii.

Retehnologizarea, principalul câştig

Rep.: Care sunt obiectivele agricole realizate prin programul SAPARD?

G.V.: Obiectivele atinse au fost multiple pentru că au cuprins industria alimentară, deci prelucrătoare, cum a fost cazul abatoarelor şi al fabricilor de preparate din carne sau de prelucrarea laptelui.

După părerea mea, la această oră Brăila are suficiente unităţi de acest gen. Deci, obiectivul de a realiza produse superioare şi de a prelucra materiile prime din domeniul creşterii animalelor a fost îndeplinit.

În acelaşi timp, obiectivele atinse pe Măsura 3.1 au fost acelea de retehnologizare, de modernizare a fermelor agricole şi zootehnice. De fapt, SAPARD-ul a fost un argument şi, în acelaşi timp, o oportunitate pentru producătorii agricoli, ceea ce a condus la o vizibilă dezvoltare.

Cofinanţarea, o problemă spinoasă

Rep.: Ştim că au existat şi dificultăţi. Care au fost acestea? Ce învăţăminte se pot trage pentru viitoarele programe de finanţare?

G.V.: Atât la nivel naţional, cât şi local, marea problemă pe care am întâlnit-o a fost aceea de cofinanţare. Practic, beneficiarii noştri s-au confruntat aproape permanent cu aceasta, mai ales cu lipsa surselor proprii de finanţare în proiectele respective. Acest fapt denotă situaţia extrem de îngrijorătoare pe care o are decapitalizarea unităţilor de producţie, a producătorilor agricoli în general.

Programul Fermierul a fost una dintre soluţiile salvatoare pe care Ministerul Agriculturii a promovat-o cu mare curaj. Odată cu acest program Fermierul, s-a înregistrat o emulaţie în atragerea fondurilor SAPARD, astfel încât, la jumătatea anului 2006 s-au epuizat.

Rep.: Cum apreciaţi conlucrarea cu sistemul bancar şi cu consultanţii?

G.V.: Sistemul bancar s-a fluidizat şi a devenit flexibil, odată cu programul Fermierul. Altminteri, acesta este foarte rigid, sau cel puţin aşa îl percep eu. Această Lege nr. 58, care încorsetează băncile comerciale, nu este de bun augur pentru economia românească şi mai ales pentru agricultură pentru că, vrei nu vrei, ai nevoie de surse de finanţare.

În ceea ce priveşte consultanţii, am avut probleme, de ce să nu recunoaştem... Noi am pus carul înaintea căruţei.

Au venit sursele de finanţare, a venit SAPARD-ul, dar nu aveam nicio societate pregătită pentru întocmirea de proiecte şi atunci a trebuit să dinamizăm apariţia acestora. Consider că 2006 a fost un an bun atât în relaţia cu băncile, cât şi cu firmele de consultanţă.

SAPARD Brăila, în date statistice:

Măsura 1.1 – Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingul produselor agricole – 12 proiecte:
• suma totală – 14.952.985 de euro, din care, la această oră cheltuite – 11.402.588 de euro.

Măsura 3.1 – Investiţiile în exploataţii agricole au constituit cea mai solicitată măsură în judeţul Brăila, pentru că ea vizează modernizarea, retehnologizarea fermelor agricole şi zootehnice – 112 proiecte:
• suma totală – 27.531.160 de euro, din care utilizate la această dată – 14.896.471 de euro.

Măsura 3.4 – Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice pentru generarea de activităţi multiple şi venituri alternative – 6 proiecte:
• suma totală – 781.287 de euro, finalizate până la această oră – 281.287 de euro.

Total fonduri SAPARD pe cele 3 măsuri:
• 43.265.432 de euro, finalizate – 26.580.346 de euro. Total proiecte – 130.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Vizualizari: 631



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI