Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La mintea cocoşului

Pentru că tot şi-a pus poalele-n cap pesta pe undeva pe la americanii din Banat, astăzi despre porci! Şi despre ăi domestici, şi despre cei sălbatici! Şi despre ăi buni care stau cuminţi în cocini, şi despre ăi răi, de umblă teleleu prin oraşe, cum se întâmpla, de pildă, mai an, la Alba-Iulia. Şi despre ăi cu carnea fragedă – iată că-mi plouă în gură – şi despre ăi a căror proteină este tare şi aţoasă, de trebuie fezandată precum vânatul înainte de a fi gătită.

Tărăşenia cu primii este că, deşi în unele locuri – puţine, ce-i drept, din cauză de arşiţă – au început să fie hrăniţi cu lapte de vacă ori de oaie, minune datorată cererii scăzute a acestui aliment de bază, iar în altele, cele mai multe, cu apă, paie şi bătaie – în zonă se ştie de ce – respectivele şi autohtonele suine, cum le zic specialiştii, nu prea mai au mare căutare – importul, bată-l vina! –, iar gospodarii nu mai ştiu cum să scape de ele, vânzându-le la preţuri de nimica spre bucuria amatorilor de chilipiruri pe munca, cheltuiala şi supărarea altora. „De cumperi patru grăsuni primeşti unul pe daiboji, adică gratis“, striga mai deunăzi un ţăran prin târgul de vite de nu mai ştiu pe unde.

Pătărania cu fraţii lor sălbatici este că s-au înmulţit fără de măsură şi dau iama prin recoltele oamenilor, dijmuindu-i de puţinul produs din acest an secetos, iar pentru a-i culca în brazdă vânătorii – auzi, dumneata, ce chestie – trebuie mai întâi să-i cumpere, că tot îi dau banii afară din casă şi abia apoi să-i ia în cătarea puştii – că de, economie de piaţă am vrut, cu reglementări de tarabă ne-am ales.

Oricum, fie că e vorba de suinele din bătătură – că despre cele din îngrăşătorii ne gândim la timpul trecut – fie de cele de prin păduri, dealuri şi câmpii mare tărăşenie, mare porcărie. Care bucurie la alţii să fie. Groh, groh, groh! Guiţ, guiţ, guiţ!

Despre porcii ce umblă pe două picioare, bănuiţi dvs. care, şi-şi fac de cap pe unde-apucă, altă dată. Când, desigur, o s-o facem şi mai lată.

Gogu PINTENOGU’
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 580֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI